Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметка на 2019-а и ключовите събития в съдебната система

Година на рекорди за Комисията за защита от дискриминация

БНР Новини
З. Генов, А. Торошанова, Т. Любенова, Е. Пороминска и А. Джумалиева
Снимка: Росица Михова

Отминаващата година беше белязана от скандали и избори: местни, европейски и този за главен прокурор. "Изборът за главен прокурор провокира повече скандали отколкото идеи и решения за бъдещето на институцията" – по думите на политолога Георги Киряков.

"Апартаментгейт" беше основният скандал и той доведе до индикации за промяна около евровота" – коментира социологът Евелина Славкова.

На този фон работата на Комисията за защита от дискриминацията отбеляза рекорди:

● Образуваните преписки в Комисията за 2019 г. са 906, като за цялата 2018 г. са били 721.

● Постановените решения за 2019 са 612, като в 2018 г. са били 511.

● Самосезиранията също са без аналог за институцията от нейното създаване досега – 620, при рекордните 386 бр. през 2018 г.

Подобна статистика е както удовлетворение, така и резултат от целогодишния труд на можещи и знаещи хора, които работят в институцията и доизграждат доброто ѝ име – изтъкна доц. Ана Джумалиева, председател на комисията, и отбеляза важната роля и отговорност на медиите в работата срещу дискриминацията и словото на омразата. Тя не спести добри думи за предаването "Законът и Темида" – единствено по рода си в ефира, което и през тази година работи неуморно за утвърждаването на законността и справедливостта, за грижата към всеки отделен случай и всеки казус, на който адв. Захари Генов отговаря лично.

Адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, говори по-скоро за действия, а не събития и по-скоро за липсата на топсъбития. Тя отбеляза значещата липса на движение в електронното правосъдие и електронно правителство – тема, която остава встрани от обществения радар, а е важна.

Проф. Ирена Илиева, директор на Института за държавата и правото при БАН и единствената българка член на тази комисия на Съвета на Европа, разказа за важните моменти в работата на института, както и за важните за Съвета на Европа събития – 70 години от създаването на организацията, но също и за 25-ата годишнина от създаването на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20