Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Малкият” голям Джими Скот

БНР Новини
Джими Скот
Снимка: Ralf Kemper Archive

Развълнувана съм да споделя радостта от общуването си с немският филмов, музикален продуцент и композитор Ралф Кемпер. Да си комуникираш с толкова известни в своята област личности, а в същото време земни и естествени, е дар, за който винаги съм благодарна.

Пътищата са неведоми и не може да се обясни защо се случват нещата в живота. Нека го отдадем на тъй популярните социални мрежи, където разговорите се случват с лекота, дори през океани и морета и хиляди километри разстояние.

При мен подбудата е музиката. Тя е движещата сила, в която се съдържа отговорът. Тя е тази, която ме накара да го потърся, да разговаряме като приятели, след като чух албума I go back home – A story about hoping and dreaming ("Завръщам се у дома – история за надежда и мечтания") на американската джаз легенда – певецът Джими Скот.

Исках лично от Кемпер, създателят на този грандиозен проект (реализирал филм и музикален албум едновременно), да разбера някои подробности, да ми потвърди някои детайли около албума.

Историята, която Ралф Кемпер разказва в нашумелия през 2016 г. документален филм I go back home Jimmy Scott е вълнуваща и трогателна. Филмът участва на фестивалите из цяла Европа, дори извън нея, но в България печели голямата награда на фестивала за документално кино Master of Art през 2017 г.

Джими Скот и Ралф Кемпeр

Подтикнат от скръбта по загубата на съпругата си, търсейки изход от депресията, мъката и нов смисъл на живота си, немският продуцент и композитор си спомня за несправедливо забравения талант на джаз певеца Джими Скот.

Ралф обожава Джими от младежките си години. Със страст слуша изпълненията му и има всичките му плочи. Когато решава да го потърси през 2009 г., легендата е в залеза на живота си, трудно подвижен и в инвалидна количка. Ралф е шокиран. Идеята, която го е завладяла, и задачата, която си поставя, е много трудна. Желае буквално да го съживи, да го обгради с някои от най-големите имена в джаза (дори негови стари приятели) и да запишат албум, в който да увековечи уникалния му глас, усещайки, че ще се превърне в негова лебедова песен.

И успява. Джими е обсипан с внимание, грижа и човешка топлота от знаменитости в джаза и записва песните на 83-годишна възраст. Тази емоционална, а донякъде и тъжна история за възраждането на таланта, за радостта да знаеш, че не си забравен и сам, е отразена както в документалния филм, така и в албума I go back home – A story about hoping and dreaming на Джими Скот.

Не можем да не го наречем легенда и явление в джаз музиката, защото чисто като човешка съдба е рядко срещана и уникална, както между впрочем са всички човешки съдби. Но тази на Джими Скот е много любопитна.

Ражда се през 1925 г.със синдром на Калман. Това хормонално разстройство спира растежа и физическото развитие през пубертета. Гласът му не мутира, а остава висок, звучащ почти като на жена. Става известен точно с контраалтовия си глас и с изпълненията си на балади и любовни песни.

Звездата му изгрява през 1949 г. с бенда на Лайънъл Хемптън, който му измисля прякора “Малкият” Джими Скот заради ниския ръст.

Трудно върви кариерата му десетилетия наред, когато през 1989 г. е поканен да пее на погребението на блус музиканта и негов добър приятел Док Помус. Събитие, на което отново е забелязан и от което започват да валят предложения за записи, издава нови албуми, печели награди и е номиниран за „Грами“.

Въпреки нестабилната си кариера Джими Скот има много искрени почитатели. От него се учат Марвин Гей, Нанси Уилсън, Франки Вали, а поп иконата Мадона споделя „Той е единственият певец, който ме разплаква“.

Идеята си за филма и албума едновременно Ралф Кемпер започва да осъществява още през 2009 г. Минават години в реализирането им. Пътува постоянно между Щатите и Европа, посреща и изпраща поканените от него гост-музиканти, продуцира съвсем сам всеки запис и понякога е на ръба на отчаянието. Но мечтата му е по-силна. Крайният резултат и техният окончателен завършек е през 2016 г., когато Джими вече не е на този свят. Умира в съня си на 88 години през 2014 г.

Гост солистите в албума I go back home – A story about hoping and dreaming, които откликват с благородство, смирение и великодушие са певците и музикантите Джоуи ди Франческо, Оскар Кастро Невес, Рене Олстед, Ди Ди Бриджуотър, Кени Барън, Тил Брьонер, Моника Манчини, Артуро Сандовал, Джеймс Мууди, Питър Ърскин, Джон Пизано, Кени Барън, Боб Минцър, Грегоар Маре и актьорът Джо Пеши.

Красивите оркестрации звучат в изпълнение на HBR Studio Symphony Orchestra под ръководството на чешкия диригент Франтишек Дръс, а аранжори и оркестратори на песните са приятелите и колеги Ралф Кемпер и Марк Йогерст.

Нека заедно да се насладим на „Малкия“ голям Джими Скот – едно необикновено присъствие, глас и душевност.

Слушайте „Музикална мрежа“ на 16 януари, четвъртък от 11.00 ч. по програма "Христо Ботев".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовър на Бритън на оперната сцена в Брюксел

Интригуващата, енигматична камерна опера на Бенджамин Бритън "Въртенето на винта" се игра през май в Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел. Творбата се счита за един от шедьоврите в оперната литература, създадени след Втората световна война. Световната премиера на"Въртенето на винта" е през 1954 г. в театър "Ла Фениче" във Венеция, представена от..

публикувано на 19.05.24 в 08:15
The Crossover Trio и Теодосий Спасов

Теодосий Спасов и The Crossover Trio с нов музикален проект на българска сцена

На 18 май в рамките на SoFest Spring маестро Теодосий Спасов и гръцкото The Crossover Trio ще ни отведат на музикално пътешествие до Източното Средиземноморие и Балканите в Sofia Live Club. Виртуозният музикант превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз, а гръцкото трио ще се включи с мелодии на..

публикувано на 18.05.24 в 08:25
Борис Христов  в ролята на хан Кончак в „Княз Игор”

Борис Христов като Галицки и Кончак в "Княз Игор" на Бородин

На 18 май преди 110 години е роден   Борис Христов . Избрахме запис от Златния фонд на БНР, който със сигурност ще изостри любопитството ви: "Княз Игор" от Бородин. Осъществен е през 1966 година в Париж с изцяло български състав. В ролите на Галицки и Кончак ще слушате Борис Христов. Това е период на върховно изпитание за великия певец. През 1964..

публикувано на 18.05.24 в 07:50
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58