Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намибия е африканската Германия

Д-р Радина Денкова – да се държиш за ръба на водопадите Виктория. Виолета Иванова шпори околосветски върху мотор. Светослав Марков пред плочата на Гена Димитрова във Виена

БНР Новини
21
В Намибия пейзажите се сменят през 10 минути

„Има лоши пътища. Лоши пътешествия няма". Точно това щеше да пише на виртуалната табела на „Покана за пътуване“, ако имахме такава. Днес в предаването гостуват отявлени приключенци.

Представете си – прусашки ред, насред жежка Африка. Звучи като оксиморон, но според д-р Радина Денкова си е чиста истина. Тя с наслада разказва за бившата германска колония Намибия и нейната столица Виндхук. Известният дерматолог и съпругът ѝ Симеон Денков са пътували толкова много по света, а продължават да го гледат с любопитни и жадни очи. Разговарях с д-р Денкова в лекарския ѝ кабинет, но след първите няколко изречения вече бях в Намибия! Страна с размерите на Франция, но с население колкото Македония. С градчета, които биха могли да бъдат навсякъде в Европа, но и с пустинята Намиб, сменящи се цветове и пейзажи и резервата Етоша. Запалените пътешественици, д-р Радина Денкова и съпругът ѝ Симеон, са обиколили Намибия надлъж и шир с кола. А това си е изпитание, при положение че понякога шофираш 300-400 км, без да срещнеш друг автомобил. И… внезапно се оказваш в пекарна с най-хубавия ябълков пай в света.

Семейство Денкови не са пропуснали да видят водопадите Виктория откъм намибийска страна. Сега в тази част на света е лято, та водата е леко пресъхнала, но това им е дало възможност да стигнат до Дяволското гърло и да се държат смело за „ръба на водопада“. Трябва ли да си луд, за да скочиш във въртопа Дяволското гърло на водопадите Виктория? Определено, да. Или е достатъчно просто да се казваш семейство Радина и Симеон Денкови.

Български места във Виена – колкото щеш. Лично аз съм ви развеждала из австрийската столица с „Бай Ганьо“ вместо пътеводител. Светослав Марков обаче успя да ме изненада със своите открития за родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“. Той е видял новопоставената паметна плоча на голямата оперна певица Гена Димитрова.

Докато слушате следващия разговор, събеседничката ми ще шпори мотора си из пустинята Атакама. За жалост, аз не съм с нея. Виолета Иванова е амбицирана да стане първата българка, обиколила света на две колела.  Желязната лейди на пътя, както я наричат приятелите ѝ, възнамерява да измине 22 хиляди километра от Чили през Мексико и САЩ до Канада, откъдето тя и моторът ѝ, когото ласкаво нарича Борко, ще отлетят… за Северна Африка.

Виолета Иванова е майка на две дъщери – на 18 и на 4 години. Малката е изминала част от пътя с баща си, следвайки мотора в кола.

За Виолета изминатите 19 хиляди километра през 16 страни са само прелюдия към истинското пътешествие. Тя е преминала на мотор от Индия до Непал. А по моите спомени там дори в Катманду имаше повече дупка, отколкото път.

Разказът на усмихнатата Желязна лейди на пътя ще продължи и следващата неделя с новини от пътешествието ѝ из Чили и с „бъдещите ѝ творчески планове“, както казват по-учените журналисти.

Снимките в галерията са на Радина Денкова, Виолета Иванова, Светослав Марков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Никола Съботинов

Разработват се нов вид лазери със свръхкъси импулси на излъчване

50 години от разработването на лазера с пари на меден бромид от акад. Никола Съботинов бяха отбелязани на научна сесия в Българската академия на науките. Идеята на акад. Никола Съботинов за създаване на нискотемпературен меден лазер в България е реализирана през 1974 г., когато под неговото ръководство в Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) е..

публикувано на 10.05.24 в 16:05
Музеят на Троя

Музеят на Троя – един от най-важните съвременни археологически музеи в света

"Миналото е навсякъде. Реликви, истории, спомени заливат човешкия опит. Всяка отделна следа на миналото накрая изчезва, но заедно те са безсмъртни", пише американският историк и географ Дейвид Лоуентал, който казва, че днес почти всеки ден се открива поне по един нов музей някъде по света. А ние този път ще погледнем към един нов музей, който събира..

публикувано на 10.05.24 в 14:10
 арх. Георг Винтген и арх. Стоян Тодоров (вдясно)

Ролята на архитекта е да бъде диригент на процеса на създаване на сградата

Професионални задачи на архитектите и инженерите за създаване на качествена среда бе темата на провелата се международна конференция у нас, организирана от Алианса за висока строителна култура. Жизнената среда на човека оказва мощно влияние при формиране, развитие и съществуване както на отделния индивид, така и на обществото. Качеството ѝ оказва пряко..

публикувано на 09.05.24 в 18:30
Сцена от пиеса „Животът е пред тебе“ от Ромен Гари - Емил Ажар.

Мистификациите – литературни и не само

На 8 май – денят на капитулацията на Германия говорим за условността на литературните произведения, а понякога и на историческото знание. 150 години след издаването на първия том на "Веда Словена" от Стефан Веркович, на рождения ден на Ромен Гари, спечелил с мистификация два пъти "Гонкур", втория път под псевдонима Емил Ажар, анализираме с..

публикувано на 08.05.24 в 17:46

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05