Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Татяна Ангелова:

Благословени сме с минералните находища, но не сме добри стопани

Има опасност в някои наши курорти да се развие презастрояване, смята специалистът

Снимка: БГНЕС

Има ли опасност, както загубихме хубавата си вода за пиене, дали няма да загубим един и уникалните си минерални извори? За физиотерапията, рехабилитацията и минералните извори... за тяхното стопанисване в България д-р Татяна Ангелова, дългогодишен председател на Асоциацията на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина, специалист по рехабилитация и балнеология (проучването на минералните води и ефектът им върху човешкия организъм) и балнеотуризъм. Около 350 души са активно действащи рехабилитатори на територията на страната.

Основната профилактика на ставните проблеми е движението

"Поне 10-15 минути – за гимнастика. Още в леглото трябва да се започне. От глезените, към коленете, към тазобедрените стави вече бавно ставате и започвате с шийния дял, с ръцете, с кръста – особено като профилактика на вертижните оплаквания, много чести за хората, които работят на компютър. 10 минути едно такова елегантно раздвижване дава невероятен ефект." – категорична е д-р Ангелова. 

Фамилията Гечеви от Павел баня

География на българските балнеоложки центрове

"България е благословена, че се намира в централната част на Балканите и на територията ѝ са разположени изключителен брой минерални находища – те са 130, 101 от тях са държавни, а останалите – общински. Повечето от тях са развити върху стари римски терми, върху стари тракийски находища, където е имало стари тракийски селища. Българинът е съхранил тази вековна традиция, макар и не навсякъде добре. По-голямата част от курортите са разположени на юг от Стара планина, свързано с находищата на минерална вода – по течението на р. Места, р. Струма, Подбалкана, Родопите, на изток около Хасково. От другата страна на Балкана най-известен е Вършец. Чифлик и Шипково, за съжаление, дадоха назад. Вонеща вода, Варнененският регион, Поморие има и калонаходище... 

Благословени сме от това, което ни е дала природата, но не сме толкова добри стопани

"Първо след 1989 г. тръгнахме да разрушаваме, а не да развиваме... и сега виждаме, че възстановяването е много трудно."

Класифициране на курортите като специфика за благотворно повлияване на различните заболявания

"Трябва да се знае, че 80% от нашите минерални води са слабо минерализирани – под 1 g. Най-бедните на минерализация води са Княжево и Горна баня – 120-140 mg на литър. Например, предвид спецификата на климата и минералната вода в Сандански, се разви в направление възстановяване на деца и възрастни след белодробни заболявания. В момента никъде не съществува рехабилитация на вътрешни органи. Например в Хисар унищожихме спецификата на лечение и възстановяване от гастро-ентерологични и бъбречни заболявания. А това не е добре. Това са нашите минуси."

"Министерството на здравеопазването трябва да обърне внимание на болниците за рехабилитация, поместени в нашите известни курорти, защото

Болниците за рехабилитация и клиниките и отделенията към големите болница са гръбнакът на рехабилитацията

Крайният стадий на възстановяването на един човек е рехабилитационното лечение. Много по-бързо човек се връща към ежедневието си и влиза в крак на работното си място, а при тежките случаи е въпрос на постигане на стадий на автономност, за да могат да се обслужват сами."

Съществува опасност в някои наши курорти, поради големия дебит на минерални води – това е огромен ресурс, да се развие презастрояване, което ще даде лош облик на тези курорти" – предупреждава д-р Ангелова и подчертава, че трябва да има превенция на проблемите, а не да се чака да се появи проблемът. Тя даде за добър пример Банкя.

Д-р Йордан Гечев, директор на Специализираната болница за рехабилитация в Павел Баня, автор на книгата "Основи на общата вертебрология" разказа за грижата за гръбначния стълб с помощта на минералните води. Екстензията и ортопедичният колан, по модел на бащата на д-р Йордан Гечев – проф. Георги Гечев, работещ в сферата на физикалната медицина, за лечение на дискови хернии, има уникален ефект за страдащите. 

Семейството на три поколения д-р Гечеви – за превенцията на гръбначните заболявания, представени от д-р Кирил Калев. Откъде идват призванието и талантът им?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03