Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Прегърни изкуството

Прегърни изкуството! Такъв е слоганът на тазгодишния кинофестивал Master of Art. 

Артистичният директор Найо Тицир организира днес онлайн пресконференция, на която обяви, че поради сегашните обстоятелства, той ще се проведе от 9 до 30 април в дигиталното пространство, а „аналоговият“ фестивал ще се случи между 1 и 24 септември. Така зрителите ще имат възможност да гледат срещу символичната сума от 10 лева над 25 от филмите от тазгодишното издание. 

Разбира се, не всичките филми от програмата. Те ще бъдат показани през септември в познатите киносалони! Предстои сега в онлайн изданието на фестивала да видим премиерно новия документален филм на Найо Тицин за подготовката на представлението „Медея“. 

Втората българска премиера е филмът на Мария Николова „Луцифер“. 

Повече за фестивала чуйте от Найо Тицин. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лицата на неродените пеперуди" – по действителен случай и с кауза

Книгата "Лицата на неродените пеперуди" на авторката Мариела Георгиева застава зад каузата за борба с насилието над жени. Книгата е написана по действителни случай от практиката на Мариела като следовател в Съединените американски щати и ще бъде официално представена на 1-ви юни, с благотворителна вечер, посветена на всички жертви на домашното..

публикувано на 30.05.23 в 17:35
Рада Якова

34-ти фестивал "Процес – Пространство": Археология на щастието

През 2023 година фестивалът  "Процес – Пространство" отбелязва своето 34-то издание , което ще мине под мотото " Археология на щастието" . Това ще се случи на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Градската художествена галерия – Русе , а вълнуващият финал е в Балчик, в уикенда 9-11 юни . Варна е горещият център..

публикувано на 30.05.23 в 16:20

"Паяжината на психическия тормоз" – второ допълнено издание на психотерапевта Боряна Григорова

"Книгата става завършен продукт едва когато се прочете и преживее от читателя. За "Паяжината на психическия тормоз" това важи особено силно, защото тя не е нито просто автобиографична история, нито четиво от популярната психология. Тя е опората на човека, попаднал във водовъртежа на собствените си житейски размисли относно партньорствата и срещите си...

публикувано на 30.05.23 в 15:35
френският пианист Жан-Мари Машадо

Звънтящи екстравагантности

Темата на предаването е заимствана от последния проект на саксофониста и кларинетист Джанлуиджи Тровези и концертмайстора Стефано Монтанари върху творби на Пърсел и негови съвременници, но и с авторска музика на двамата италианци. В подобни интерпретации, но по Мануел де Фая, ни води и френският пианист Жан-Мари Машадо, и валенсианският китарист Шимо..

публикувано на 30.05.23 в 14:45

"Игли в купа сено" – художничките в извънредно положение

На 30 май, в 18 часа в Националната художествена галерия "Двореца" се открива сборната изложба "Игли в купа сено". Тя е крайния резултат от отворена покана, която Българският фонд за жените (БФЖ) отправи към нашите и чуждестранните визуални артистки миналата година, да създадат произведения, по темата "Извънредно положение" . Творбите на..

публикувано на 30.05.23 в 14:16