Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В мрака на самоизолацията с „Карантина“

БНР Новини

Затворен в мрачния си апартамент, човекът де събужда едва докоснат от единствен ослепителен лъч слънчева светлина. Изрязва огряната си ръка, обръща се на другата страна и пак заспива. По-късно, когато поглежда през процепите между дъските в иначе закованите прозорци, човекът вижда един барикадиран свят. Жива душа не помръдва в отсрещния блок. 

Над града се носят тревожни звуци, а между сградите бавно се въртят акули. Образите в новия късометражен анимационен филм на Димитър Димитров и Дилян Еленков „Карантина“ са мрачни, атмосферата призрачна, а страшна се оказва не толкова самоизолацията, колкото светът навън.

Решени в подобен черно-бял минималистичен стил късометражните филми на Дилян и Димитър са мрачно поетични, без да изпадат в меланхолия. В тях има място и за абсурда, и за горчивия смях и за изключително верните наблюдения върху реалността.

Колкото до „Карантина  – той се появява и в най-точния възможен момент. 


„Карантина“ и други филми на Димитър Димитров и Дилян Еленков можете да гледате тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата: Японските азбуки са три и се учат от детската градина

Малцина са българските автори, постигнали такъв зашеметяващ тираж като Юлияна Антонова-Мурата с четирилогията си за Страната на изгряващото слънце. Защо четирилогия, ще се запитат почитателите ѝ, прочели  "Моши моши, Япония", Уки уки, Япония", "Сан сан, Япония"? Ами понеже неотдавна излезе "Хай хай, Япония", четвъртата част от поредицата с изящни фрази,..

публикувано на 16.09.24 в 09:05