Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Дон Карлос“ от Фридрих Шилер

неделя, 26 април, от 0.30 часа

Титулна страница на първото издание
Снимка: Wikipedia

Пиесата е писана от 1783 до 1787 година и е посветена на испанския престолонаследник от XVI век дон Карлос Австрийски. Вдъхновена е от едноименната историческа повест на Сезар Вишар дьо Сен Реал. За първи път е представена пред публика на 29 август 1787 година в Хамбург. През XIX век драмата става основа на няколко опери, най-известна сред които е „Дон Карлос“ на Джузепе Верди. Авторът на „Дон Карлос“ – Фридрих Шилер, е и авторът на „Разбойници“, „Мария Стюард“, „Вилхелм Тел“, „Коварство и любов“, „Орлеанската дева“ – драми, които все още не слизат от театралните сцени. Големи композитори често са превръщали пиесите му в опери. Бетовен използва стихотворението му „Ода на радостта“ в последната част на Девета симфония.

Житейският път на Фридрих Шилер се е опитвал да го отклони към медицина, право и военно дело, въпреки това Шилер твърдо отстоявал две свои призвания – поезията и любовта. Бурните му любови често го вкарвали в скандали, но и в творчески постижения. Обичал силно, харчел повече, отколкото има, оцелявал благодарение на благодетели, бил близък приятел с Гьоте. Йохан Кристоф Фридрих фон Шилер, познат като Фридрих Шилер, е германски поет, историк и драматург. Роден през 1759 г. в Марбах, херцогство Вюртенберг. Баща му е военен фелдшер, а майка му е дъщеря на кръчмар. От баща си наследява любовта към знанието, а от майка си – склонността да мечтае. Умира само на 45 години, но оставя непреходно литературно наследство.

Според исторически сведения Дон Карлос е бил с физически и психически деформации, дори със садистични наклонности. През 1568 година крал Филип II бил принуден да арестува сина си по обвинение в антидържавна дейност. След по-малко от шест месеца Карлос умира в затвора. Но Шилер пренаписва историята, като я превръща в драма за огромна и красива любов.

Приятно слушане по програма „Христо Ботев“ на 26 април след новините в полунощ!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48