Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен роман на Делфин дьо Виган

Третата книга на Делфин дьо Виган на български „Но и аз“ разказва историята на едно приятелство и за порастването на младата Лу, която на 13 години е с коефициент на интелигентност 160. Тя забелязва едно бездомно момиче сред хората на гара „Аустерлиц“, запознават се и така започва общуването между тях. Постепенно двете изграждат силна връзка, Лу иска да помогне на Ноулен или Но, която е изгубила семейството си, но това се оказва задача с много неизвестни. И въпреки че за момент нещата изглежда, че се подреждат, всъщност се оказва доста сложно да излекуваш чуждите рани, а също и своите... Както казва самата Лу, от чието име е повествованието: 

„Преди мислех, че нещата имат основание да са такива, каквито са, че притежават скрит смисъл. Преди мислех, че този смисъл ръководи организацията на света, но илюзия е да се мисли, че съществуват добри или лоши основания, и в това отношение граматиката лъже, когато ни убеждава, че изреченията са свързани помежду си от познаваема логика, и тази лъжа се е утвърдила още преди векове, и сега аз знам, че животът не е друго, освен суматоха и затишие, чието редуване не се подчинява на никаква необходимост.“

Какво се случва и как завършва историята в „Но и аз“, ще разберете, ако прочетете този мъдър роман, който няма да бъде рекламиран, нито ще влезе в списъците на нашите инфлуенсъри, защото има качества, които никак не се ценят днес – нито в литературата, нито в живота – човечност, чувствителност, честност. Това е талантливо написана книга, която през погледа на една тийнейджърка казва истината, неприятната истина, че обществото не се интересува от падналия, от наранения, от този, който е изгубил любовта или не е съгласен да следва формулата за успешен и щастлив живот, в крайна сметка, че обществото е безмилостно. И също, че човек въпреки всичко не бива да се отказва да бъде добър и да обича.

Романът е филмиран с режисьор Забу Брайтман.

Чуйте Александра Александрова


ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15