Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговор с Георги Господинов ден преди излизането на новия му роман

Книгите са най-безопасното нещо в момента

Снимка: Личен архив

Новият роман на Георги Господинов "Времеубежище" излиза на 29 април. 

Същият април, за който Т. С. Елиът (в превод на Георги Рупчев) пише:

Април е най-безмилостният месец, той изтръгва
люляци от мъртвата земя, размесва
спомен и желание, разбърква
тъмни корени със пролетния дъжд.


Смесването на спомен и желание, на минало и бъдеще, на индивидуално и колективно минало – това е основната тема на романа, писан преди избухването на коронавирусната пандемия, но улавящ тревогата във въздуха и предчувствието за предстоящ свършек.

"Разгръщайки романа, ще намерим бързо онези мотиви, превърнали се вече в дом за езика на автора, където еднакво уютно се чувстват и той, и читателите: личната история, която тече паралелно със световната и не ѝ отстъпва по значение, частното, което става (или винаги е било) общо, неизбежният хумор на тъгуващия, неволната усмивка преди неволното (нека си го признаем) просълзяване. Ще се уверим в силата на това да си уязвим, в устойчивостта на чупливия. Ще се заслушаме в онова познато, центростремително, а не центробежно разказване на Господинов.

По-паметливите читатели ще се сетят и без да им напомням, че самото заглавие се съдържаше в една част от „Физика на тъгата“ – в IV глава, „Time Bomb“, със заръката „да се отвори след края на света“, пише Иван Ланджев за новия роман на Господинов, но добавя, че той прави рязък завой от уюта на познатото.

Чуйте разговора с автора за невинните чудовища на миналото и за убежищата, които се таят между страниците на книгите – там, където вирусът най-малко вирее.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17