Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Цоцоркова: Всички в нашия филм отчаяно се нуждаят от любов

Снимка: siff.bg

Тийнейджърката Райна живее с майка си и голямата си сестра в ъглова къща край разбито, но натоварено крайградско шосе. Денем тя помага в семейния грънчарски бизнес и майстори глинени фигурки, нощем слуша от леглото си трещящите камиони под прозореца и мечтае. Склонността ѝ да съчинява оплетени и убедителни лъжи изкарва и без това проблемното ѝ семейство извън релси.

Вторият пълнометражен игрален филм на Светла Цоцоркова „Сестра“ още не е влязъл в разпространение, но преди пандемията да остави света на пауза, стана носител на наградата за най-добър филм от Фестивала в Котбус и най-добър източноевропейски дебют от Фестивала във Варшава.

Покрай пандемията в „Аларма“ се излъчват поредица от „задочни“ интервюта, в които събеседниците се срещат сякаш още по-директно със слушателя, насаме в собствените си домове. Режисьорката Светла Цоцоркова отговори на няколко въпроса за филма „Сестра“ пред личното си записващо устройство.

Героите във филма „Сестра“ са някак си предадени от езика – той не би могъл да смекчи общуването им, да укроти вътрешния им гняв или някак да им помогне да разкрият любовта и уязвимостта си. От тази невъзможност на изговарянето започва втората част от задочния ни разговор със Светла Цоцоркова.

В „Сестра“ Светла Цоцоркова избира да работи с голяма част от екипа от предишния си филм „Жажда“ – между тях са сценаристът Светослав Овчаров, Светлана Янчева, Моника Найденова и операторът Веселин Христов, за когото „Жажда“ е бил пълнометражен дебют.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05

Game Changers: Саундтрак на градската действителност

Game Changers е иновативен аудио-визуален проект, който претендира да бъде повече от просто музикален албум. Създаден под ръководството на Данислава Делчева, основател на организацията "Рефлектор", албумът изследва градската среда чрез своите най-автентични звуци и визии. Компилацията включва десет композиции и десет съпътстващи видеа , които..

обновено на 09.05.24 в 11:05