Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилън, Вонегът и Нобел

Формацията „Травлин Уилбърис“
Снимка: travelingwilburys.com

Текстове и песни на Крис Грей, „Блу Спенд“, Люси Удуърт, Джос Стоун, Род Стюарт, Джон Ленън, „Дийп Пърпъл“, „Уилсън Филипс“, „Тангра“ и „Чикаго“ представят в предаването за песенна лирика „Изпята поезия“ Кристиян Бояджиев заедно с Димитрина Кюркчиева на 14 юни от 17 часа.

Заедно с тях звучи една от най-симпатичните и обичани супергрупи в историята на поп и рок музиката: „Травлин Уилбърис“ (The Traveling Wilburys, англо-американска формация, съставена от Джордж Харисън, Боб Дилън, Том Пети, Рой Орбисън и Джеф Лин, когото повечето знаят от „Илектрик Лайт Оркестра“, а може би го помнят и от рок групата „Move“, създала няколко хубави парчета във времето на „Бийтълс“).

„Травлин Уилбърис“ се събират по идея на Джордж Харисън през пролетта на 1988 година. Това дава нов живот за артистичната кариера на залязващите за момента Дилън, Орбисън и Пети. Създават два албума, отличени са с награда „Грами“, но не стигат до концертното турне. И вероятно – по-добре, защото колкото и да е тъжно – единствено несъстояла се, мечтата остава съхранена. Със симпатична случка започва звукозаписният процес за първия албум на „Травлин Уилбърис“. Сеансите се провеждат в къщата на Дейв Стюарт (познат от „Юритмикс“). Преди да запишат вокалите на първата песен, Джордж Харисън отворил широко прозорците, за да проветри помещението и да влезне чист въздух, обръщайки се към Дилън: „Ние знаем, че си Боб Дилън и всичко останало, но ще говорим и ще се отнасяме с теб както с всеки друг“. На което Дилън отговорил, че и без това е респектиран и е готов на всякакви условия. Разговор на равен с равни.

P.S. Три години по-късно американският писател Кърт Вонегът заявява, че стиховете на Дилън са „безсмислени“: „Боб Дилън е най-лошият жив поет“…, „той може да има добър стих в някоя-и-друга песен, но останалото са безсмислици“. Мнение на Кърт Вонегът за Боб Дилън, публикувано в списанието Hustler през 20-и век. 

През следващия, 21-ви век, Боб Дилън стана Нобелов лауреат – тъкмо в областта на поезията. 

Сигурно защото се е научил да пише по-добре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50