Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново на кино с филмите на Аки Каурисмаки

БНР Новини
Аки Каурисмаки със Сребърна мечка от Берлинале 2017 за "От другата страна на надеждата"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмите на Аки Каурисмаки отново са на голям екран, където е препоръчително да ги видите. София филм фест, Посолството на Финландия и Домът на киното ви канят на ретроспектива на режисьора.

Аки Каурисмаки и брат му Мика са познати на българските зрители от 1994 година, когато в София беше показана панорама на най-известните им и награждавани филми.

Аки Каурисмаки се ражда на 4 април 1957 година в Ориматиле, Финландия. Бъдещият режисьор, продуцент, сценарист, актьор и монтажист учи журналистика и междувременно поработва какво ли не – пощальон, мияч на чинии, кинокритик - преди да осъзнае, че иска да прави филми. Започва кариерата си в киното като асистент режисьор на по-големия си брат Мика и започват усилено да продуцират нискобюджетни филми.

В свое интервю след международния успех на "Мъжът без минало" Каурисмаки казва, че искал да стане писател, но се опасявал, че ще се алкохолизира тежко, затова предпочел снимачната площадка, където все пак има график, екип, който зависи от теб и тези неща те карат да отложиш да си сипеш от сутринта.

"Аки Каумирсаки е силно морализаторски настроен, същевременно със страхотно чувство за хумор - казва Стефан Прохоров, който представя панорамата от филми на Каурисмаки в "Дома на киното". Става дума за режисьор, който успява да се надсмее по един разрязващ, анализиращ начин на най-съществените, болезнени проблеми на съвременното общество, особено в развития капитализъм. В почерка му се чете едновременно насмешка, но без притъпяване на остротата на проблемите. Той е автор на някой от най-човеколюбивите комедии в европейското кино.

Филмите на Аки Каурисмаки предизвикват особена форма на запалянковщина - отбелязва Прохоров. - Това, което можем да обещаем, е че със сигурност ще се закачите и ще му станете почитатели. А и едно от хубавите неща е, че филмите му не са особено дълги."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03