Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Театър 199 – нови стъпки на Стената на славата

Театър 199 е основан на 12 юни 1965 г. и става на 55 години. Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще бъде продължена с още 4 отливки на знакови наши актьори във връзка с отбелязването на 55-годишнина от създаването на театъра. 

На 12 юни, петък, от 14:00 часа в пространството пред „Театъра на стъпките“ по случай годишнината своите отпечатъци и послания към зрителите ще оставят Владимир Карамазов, Стефка Янорова, Стефан Вълдобрев и Мария Сапунджиева. Художественото оформление и изработката на паната се осъществява от Момчил Симеонов, а авторските шаржове на актьорите отново са на карикатуриста Ивайло Нинов.

“Главен герой” на "Нашият ден" е Театър 199 “Валентин Стойчев”. Владимир Карамазов, който 15 години играе в театъра „Рибарят и неговата душа“, и Стефан Вълдобрев с участие в три спектакъла от актуалния афиш на театъра – „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“, разказват за своята връзка с театъра.

"Винаги в Театър 199 се отива с кеф – споделя актьорът Владимир Карамазов – винаги се поставят по-камерни пиеси, който на по-голяма сцена биха се загубили. Акцентира се върху актьора и неговата игра – този театър е актьорски и това също е много хубаво. На мен 199 много ми помогна като актьор, за самочувствието ми, да усещам публиката до мен и това да ми помага. Много научих от Мариус Куркински и представлението "Рибарят и неговата душа", което мина през много поколения. Този театър се е вплел в моя живот."

Стефан Вълдобрев: "Този театър стана мой дом, приюти ме, когато направих една голяма пауза през 2006 г и излязох на свободна практика. С него аз свързвам може би най-смислените неща в моя актьорски път досега – трите пиеси на Галин Стоев и Яна Борисова. Играли сме по много места по гастроли – и по света, и в България – усещането в тази зала е неповторимо. В Театър 199 през цялото време си в крупен план."

В звуковите файлове можете да чуете актьорите Владимир Карамазов и Стефан Вълдобрев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

35-о издание на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство" в Балчик

На 14 и 15 юни фестивалът за съвременно изкуство "Процес-Пространство" ще реализира своето 35-о издание, което отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето. Най-старият фестивал за съвременно изкуство в България е основан през 1992 г. от изкуствоведа Димитър Грозданов. Мотото на форума тази година е " 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ" ...

публикувано на 05.06.24 в 13:10

Има причина да си жив и да си тук: Светлана Янчева в "О, щастливи дни" на "Варненско лято" 2024

32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" среща публиката си с моноспектакъла на Светлана Янчева "О, щастливи дни" по Бекет. Тази вечер, 5 юни, актрисата ще го изиграе два пъти за зрителите във Варна – от 18.00 и от 20.30 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В спектакъла с режисьор Маргарита Младенова се..

публикувано на 05.06.24 в 12:35
Милена Добрева, Ния Стоянова, Грета Едреева и Вероника Михова (от ляво надясно)

Хоровото изкуство като постоянен стремеж към съвършенство

За непрестанния стремеж към съвършенство в хоровото изкуство в "Нашият ден" разказва Милена Добрева , хоров диригент на Вокален ансамбъл "Фортисимо" и на Вокална формация "Морски песъчинки", заедно с Вероника Михова, Грета Едреева и Ния Стоянова – момичета от двете певчески групи. Добрева бе удостоена на 31 май с приза на БНР "Музикален..

публикувано на 05.06.24 в 10:00

Въображаемият процес срещу Путин се разигра и на "Варненско лято" 2024

"Хага", спектакълът, носител на "Икар" 2024 за най-добра театрална постановка, се игра две поредни вечери на сцената на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Представлението предизвика публиката със своята категорична връзка с непосредствената ни реалност. В неговите рамки актьори от Народния театър навлязоха в..

публикувано на 04.06.24 в 16:18

32-рият празник на театъра "Варненско лято"

Варна за поредна година е театър, а причината е 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Над 40 събития са включени в неговата програма. Това са 29 от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки. Те ще могат да бъдат гледани на живо, на киноекран и онлайн. Програмата..

публикувано на 04.06.24 в 14:29