Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Поляната на радостта“: терапевтични приказки за деца и възрастни

Книга на Теа Янева, илюстрирана от Веселка Велинова

БНР Новини
2
Илюстрации: Веселка Велинова

„Поляната на радостта“ е първата книжка от поредицата с приключенията на Питкин и Бръм, която ни отвежда в света на чувствата и щастливото детство. Питкин е хлапе с червени, леко набрашнени бузи, което леко прилича на оживяла скитаща питка, а Бръм е много едра, мъхеста пчела, която често бяга от кошера.

Странната двойка приятели започва напрегнато разследване на завъртяна история за изчезнали любими приятели щурци, техния затворен магазин за пчелни аксесоари и банда агресивни стършели. В историята се оказва замесена и Подлата лисица Залъгалко, за която се разказват множество тайнствени легенди и плашещи случки.

Следват приключения, които всъщност ни водят към дълбините на сърцата ни, където прощаваме, макар че ни е тъжно, усмихваме се и поглеждаме към неизвестното пред нас.

Питкин и Бръм ще се изправят пред много труден избор в края на книгата.

„Деветте приказки в тази книжка излизат от сърцата на две деца, които не искат да пораснат. Затова Бръм попада в капан. Най-прекрасният капан на света – щастливото детство. Светът на приказките е магичен. Усещането за любов и безгрижие те обгръща с топлината си и понякога откриваш, че си останал твърде дълго там.

Когато започнах да пиша тези приказки, аз не знаех, че те ще ме отведат към света на възрастните. Там също има срещи с приятели и вълнуващи приключения. Но трябва да оставим въздух за детето в нас, за онази радостна свобода с дъх на поля и треви, която се нарича вдъхновение.“, споделя авторката на книгата Теа Янева.

Тя споделя, че това е автобиографична книга и написването на приказките е било лечително за душата на автора. Надеждата й е те да окажат такова въздействие и върху читателите.

Книгата „Поляната на радостта“ е подходяща за деца от 6 до 10-годишна възраст, както и за възрастни. В момента се подготвя следващата книжка от поредицата с приключения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12