Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Аудиоклиматът на романа „Климати“

Снимка: Даниела Манолова

Да превърнеш едно толкова емоционално наситено и психологически изпипано повествование в аудио е предизвикателство не само за конструкцията, сложността на драматургичните линии и плътността на характерите, но и напрегнат тест за постигане на онази уникална чувствена, чувствителна и същевременно пластична атмосфера, за която Андре Мороа използва думата климат, и която преминава естествено в странното на пръв поглед множествено число климати.

В усета и въображението на Илия Добрев аудио климатът на „Климати“ се е оформил като прецизно, деликатно, увличащо, хипнотично звуково творение, като течението на река, в която хем можеш да проследиш различни потоци, хем да се насладиш на дълбочината и общата мощна увличаща енергия.

Издаден за първи път през 1928 година, романът „Климати“ донася световна известност на Андре Мороа (1885-1967), един от най-многостранни френски автори, спечелил широко известност и като биограф, историк и прозаик, чийто морализъм в съчетание с изключително точно психологическо наблюдение провокират литературните критици да го сравняват с Толстой.

Ефектно можем да опростим сюжета на „Климати“ в три думи и три цифри: един мъж, две сватби, два провала. Но зад това схематично сензационно натруфено обобщение се вихри история, която неразкрасената истина за човешката природа в съчетание с романтичната представа за любовта превръщат в стремителна вихрушка от щастие и трагедия. 

Още един ключ към аудиотворението „Климати“: 

Афористичната философия на книгата е неподвластна на времето, New York Times

Участват: Нина Стамова, Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева и Илия Добрев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15