Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клиничен миш-маш от обозримото бъдеще

Снимка: Даниела Манолова

Някъде в обозримото бъдеще. Градска атмосфера. Дъждовете са ежедневие. Непрекъснато прелитат хеликоптери. Звук на автомобилна катастрофа, смесен с вой на сирени, писукане на медицински уреди и апаратура…

Радиопиесата „Миш-маш“ ни грабва още с началото, още с началните ремарки. 

Авторът ѝ Станислав Лем, въпреки че по професия е лекар, става световноизвестен с романите си, преведени на 41 езика и издадени в общ тираж от 45 милиона екземпляра. Много от тях са илюстрирани от полския график, сценограф и илюстратор Даниел Мруз. Станислав Лем също рисува и рисунките му остроумно-минималистично изразяват онази неповторима комбинация на фантастика, философия и сатира, която постига писателския му талант. Лем успява да постигне удивително богатство на изображението и притежава страхотен нюх за намиране на характерното. Той е смешен до подивяване, сардоничен, объркващ, прозорлив според Ню Йорк Таймс.

Йосиф Шамли като адвокатът Харви, Иван Юруков като Ричард Джоунс и многобройните епизодични участия на Ана Пападопулу, Георги Къркеланов, Димитър Живков, Вяра Коларова и Любомир Младенов са гласовете зад дръзкия текст на това динамично-драматично аудио. Режисьорът и композитор Гаро Ашикян заедно с Живко Марев, Константин Райдовски и Димитър Василев от Второ студио на БНР превръщат клиничния миш-маш в радиофонично-парадоксален.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15