Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Козият рог" отбелязват 50 години професионален театър в Ловеч

С премиера на спектакъла „Козият рог“ Драматичният театър в Ловеч отбелязва 50 години от създаването си.

Представлението е първа театрална постановка по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов, по който през 1972 година беше създаден филмът на Методи Андонов, с участието на Катя Паскалева и Антон Горчев.

В спектакъла на Ловешкия театър сега ролите на Мария и на Караиван се изпълняват от актьорите Янислава Линкова и Филип Аврамов. В актьорския състав са още Георги Грозев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Анастас Жайгаров, Нина Суванджиева, Марина Георгиева, Силвия Чобанова. Сценичната версия и режисурата са на Кристиана Бояджиева.

„Спектакълът ще се играе на откритата сцена Хисаря в крепостта над Ловеч. Мястото е историческо. То е харизматично, то носи своята енергия, която допринася за това нашият разказ да прозвучи по един съвсем различен начин. Защото едно е да влезеш в салона, едно е да си под открито небе. Това е истинската природа и може би е голям плюс това, че човек и природа ще се съединят за този кратък миг, за да разкажат тази история”, сподели по повод премиерата режисьорката на спектакъла.

Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, композитор е Мартин Костакиев.

Премиерното представление на „Козият рог“ е на 17 юли от 21 часа на откритата сцена на Ловешката средновековна крепост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборникът "На два гласа" – разкази за гравитация на обичта

Проф. Иван Станков представя в "Артефир" новия си сборник разкази "На два гласа" . Писателят разказва за премиерата на книгата, която се състоя в НЧ "Възраждане – 1983", Пловдив.  Сборникът "На два гласа" отвежда читателя в различен свят, а червената нишка, свързваща разказите, са героите животни . Проф. Станков прави опит да наблюдава света..

обновено на 07.10.24 в 14:41
Крепостта Перистера

"Забравени легенди" в търсене на доброто

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" слушаме интервю с историка и журналист от Пазарджик Ваня Николова , чиято к нига "Забравените легенди" предстои да бъде отпечатана . "Забравените легенди" обхващат места, природни явления, животни  и растения, впечатлили авторката със своята история и с посланието си.  Сред..

публикувано на 07.10.24 в 13:58
Екатерина Минкова и Георги Проданов

Метаморфозите на софийската "пазарна зона"

Тръгваме на разходка из историческите пластове на софийската "пазарна зона" – от някогашната улица Търговска, през ЦУМ и Халите, до джамията и днешния Женски пазар. Утре (8 октомври) от 18:30 ч. в галерия "Сердика" се открива експозицията "Изчезващият пазар като културен феномен" – една експозиция, разглеждаща трите века динамиката на..

публикувано на 07.10.24 в 13:03

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции , всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е..

публикувано на 07.10.24 в 11:04

Киното като визуалната памет на нашето общество

Какво се случва в секундите живот между два кадъра? Там, където разноликият, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография се развихря? Доц. Деян Статулов, кинокритик, сценарист, ръководител на сектор "Екранни изкуства" в Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, има отговор. Случват..

публикувано на 07.10.24 в 10:22