Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се ожениш или да не се ожениш…

„Някой път като започнеш, така, в свободното си време да мислиш, току-виж накрая решиш най-после да се ожениш. Живееш, живееш и накрая ти става много гадно“.

В среднощното време за радиотеатър може да чуете „Женитба“ – великолепната комедия на Николай Василиевич Гогол, която не слиза от световните сцени.

Гогол определя пиесата си като невероятно събитие в две действия. Главният герой в „Женитба“ – Иван Кузмич Подкальосин, не е решителен човек, той по-скоро е човек на умуването. И така, да се ожени ли, да не се ли ожени… тъкмо това непоносимо умуване се превръща в хаос от безкрайни перипетии. Голяма суматоха, голям смях. Иван Кузмич май иска да вземе за жена Агафя Тихоновна, но и тя пък май, също като него, не знае какво точно иска. Излиза, че жененето не е никак лесна работа. Налага се сватовниците да запретнат ръкави, и най-вече сватовникът Кочкарьов, женен човек, при това нещастно женен.

Ако съдим по „Женитба“, както и по личния живот на Гогол, изборът да се посветиш на някого за цял живот е математическа задача, която никога не може да бъде решена. „Женитба“ е смешна и вечна класика освен заради драматургичната си стойност, и защото под повърхността на сюжетната комична бъркотия прозира отчаяното човешко объркване, което се лута, търси, избира и все не се насища. Затова събитието „Женитба“ наистина е в две действия, но съвсем не е невероятно.

Ще звучи съзвездие от прекрасни актьорски гласове: Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Стефан Гецов, Таня Масалитинова, Татяна Лолова, Леонтина Ардити, Славка Славова, Димитър Бочев и Светослав Карабоиков. Гласове, които фондът на Радиотеатъра грижливо и с почит пази.
Музикално оформление – Васил Маринов.
Режисьор – Моис Бениеш.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30