Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рas de deux на границата между разум и лудост

Снимка: Даниела Манолова

Jazz Age/епохата на джаза е не само термин, който Франсис Скот Кий Фицджералд изобретява, но и набъбнала от противоречия реалност, която поставя в центъра на изображение на своите разкази и романи. Ранните 30-те, когато замисля и работи върху „Нежна е нощта“, са едни от най-мрачните години в живота му. През 1932 г. съпругата му Зелда е хоспитализирана заради шизофрения в Балтимор, Мериленд, а авторът е наел имение в предградието на Тоусън, за да работи върху историята за възхода и падението на Дик Дайвър, блестящ млад психоаналитик, и съпругата му Никол, опасно нестабилен психически негов пациент. Фицджералд няколко пъти остава без пари и взима заеми от своя редактор и агент, принуден е да пише и кратки истории за булевардни списания. В копие на романа, което изпраща на свой приятел, той пише:

„Ако ви хареса „Великият Гетсби“, за Бога, прочетете това. Гетсби беше върховно постижение, но това е изповед на вярата.“

В „Нежна е нощта“ Фицджералд си поставя решително за цел да напише най-амбициозния и мащабен роман в кариерата си, като експериментира радикално както с наративните условности на хронологията, така и с наративните условности на гледната точка. Използва дори ранните постижения на психиатрията, за да обогати пластичността на характерите си. „Нежна е нощта“ е и усилено, дори болезнено автобиографично произведение, като в същото време историята за низходящата спирала на развитие и разпадането на личността е парадигматично съчинение за цяло поколение.

Постановката на Радиотеатъра върху романа е прекрасна възможност за съчетаване на два ефекта – майсторството на велик разказвач, предложено от нова медия, и майсторството на аудиофакта, предложено от супертворчески екип. Илия Добрев, Силвия Лулчева, Антоанета Добрева-Нети, Свежен Младенов, Васил Бинев, Нина Стамова и Мая Бабурска са гласовете в нашата „Нежна е нощта“ в неделя през нощта. Преводът е на Дмитрий Иванов, драматизацията за радио – на Майя Динева. След толкова фини и емоционално въздействащи съвместни продукции Илия Добрев и Валя Бояджиева като тандем от режисьор и музикален оформител в „Нежна е нощта“ са изключителни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15