Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма“ през втората августовска седмица

Третият албум на Nocktern излиза днес и ще прозвучи първо в „Аларма“
Снимка: Amek Collective

Традиционната августовска серия „Най-доброто от „Аларма“ и „Аларма Пънк Джаз“ 2019/2020“ продължава и през тази седмица (10-14 август) по програма „Христо Ботев“ в обичайното време на предаването (21.30 – 23.00 часа) в делничните дни със следната програма:

• 10 август (понеделник) – радиопремиера в национален ефир на три нови масивни и монолитни инструментални произведения от съвременни български автори:
- от 21.30 ч. – „The Whistler“ на Димитър Диханов от Moera (със специалното участие на американската барабанистка Пени Ларсън);
- от 21.55 ч. – „NoStalgia“ на Nocktern (Стоимен Стоянов) – излиза на аудиокасета днес;
- от 22.25 ч. – „Опус 1“ на супергрупата Amek Drone Ensemble;

• 11 август (вторник) – антиутопични визии за света: два разговора със Зорница Гъркова около книгата ѝ „Те никога не казват“ – един преди и един след карантината;

• 12 август (сряда) – запис от първия концерт на даркуейв триото „Молчат дома“ (Минск, Беларус) в България, организиран от „Аларма Пънк Джаз“ на 13 февруари тази година и покана към слушателите да ги слушат отново на живо точно след месец – на 12 септември в рамките на пловдивското издание на „Wrong Fest”. В предаването са включени интервюта с Никола Николов от ТДК (част от екипа на организаторите) и Роман Комогорцев (китарист на „Молчат дома“);

• 13 август (четвъртък) – „Мрамор“, „Разговорите“ и „Как станах монахиня“ на аржентинския писател Сесар Айра – гост в „Аларма“: Нева Мичева, преводач на трите романа;

• 14 август (петък) – запис от концерта на холандския автор на нова музика за лютня Йозеф ван Висем в „Би Боп Кафе“ (Пловдив) от февруари 2018 г. като загрявка за новите му гостувания в София и Пловдив през септември и рубриката „А сега внимавайте“, посветена на двата концептуални Covid-албума на кралете на дарк-пънк-кабарето The Tiger Lillies.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30