Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството измива душата от прахоляка на ежедневието

Фотоколаж: Даниела Манолова

Ефектът на едно мокументъри (мockumentary) в епоха на фалшиви новини, зависима журналистика, манипулации и лъжливи внушения от всякакъв вид на всякакви платформи ни отвежда към разсъжденията на Пикасо:

„Всички ние знаем, че изкуството не е истина. Изкуството е лъжа, която ни кара да осъзнаем истината, поне онази истина, която ни е предопределено да разберем. Творецът трябва да знае начина, по който да убеди другите в достоверността на лъжите си.“

Мокументъри е жанр в радиото, филмовото производство и телевизията, който възниква през 50-те и разказва за въображаеми събития като за действително случили се с цел постигането на драматичен или комедиен ефект. Този тип изображение позволява да се изследва в такава дълбочина същността на актуален проблем, събитие или тема, каквато традиционното изображение не може да достигне поради естествените си жанрови ограничения и буквализъм.

„Трансферату“ е фикция. В „Трансферату“ тече едно журналистическо разследване, което не е истинско. „Трансферату“ е мокументъри. Чрез лъжливото журналистическо разследване стига до сериозна история, перспектива и мащаб. 

Слушайте „Трансферату“.

„Изкуството измива душата от прахоляка на ежедневието.“ – Пикасо.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48