Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За свободата да се спасим

Снимка: Pixabay

Или за спасителната свобода, която е само в нашите ръце.

Автор на пиесата „Зелено“ е Димитър Атанасов – журналист, белетрист и драматург. Превеждан е на различни езици, има и много литературни награди. Живее и работи в Пловдив. Пиесата му е поетична и вълнуваща. Пиеса за стадо коне високо в планината. И за долината, където дебне човекът с пушка. За кръстопътя между робството и свободата. За страха и смъртта. И за човешкото им надмогване, за да бъде човекът избавен. Пиеса-метафора за силата на духа и за нелекото скъсване на оковите. И за спасението, което не е въпрос на обстоятелства и случайности, а на лична смелост и извоювана съдба. Как да се живее – обречен и зависим или волен и свободен? Решението е собствено и самотно. Чрез образа на стадо диви коне, откъснали се от яслата и юздите си, Петър Атанасов силно и красиво защитава рожденото право на всеки волно да препуска през живота си, свободен от ограниченията на власт, притежания, чужди мнения и робски привързаности. И докато израства до свободата си, поема и своите отговорности, за да усети наистина „зеленодивото“ на зеленото и да се слее с него.

Участват артистите: Добриела Попова, Йорданка Стефанова, Катя Иванова, Лидия Стефанова, Никоела Попова, Ани Василева, Мая Бабурска, Веселин Мезеклиев, Стефан Щерев, Петър Петров, Димитър Иванов, Мариус Донкин и Николай Антонов.
Режисьор – Емил Манасиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15