Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За свободата да се спасим

Снимка: Pixabay

Или за спасителната свобода, която е само в нашите ръце.

Автор на пиесата „Зелено“ е Димитър Атанасов – журналист, белетрист и драматург. Превеждан е на различни езици, има и много литературни награди. Живее и работи в Пловдив. Пиесата му е поетична и вълнуваща. Пиеса за стадо коне високо в планината. И за долината, където дебне човекът с пушка. За кръстопътя между робството и свободата. За страха и смъртта. И за човешкото им надмогване, за да бъде човекът избавен. Пиеса-метафора за силата на духа и за нелекото скъсване на оковите. И за спасението, което не е въпрос на обстоятелства и случайности, а на лична смелост и извоювана съдба. Как да се живее – обречен и зависим или волен и свободен? Решението е собствено и самотно. Чрез образа на стадо диви коне, откъснали се от яслата и юздите си, Петър Атанасов силно и красиво защитава рожденото право на всеки волно да препуска през живота си, свободен от ограниченията на власт, притежания, чужди мнения и робски привързаности. И докато израства до свободата си, поема и своите отговорности, за да усети наистина „зеленодивото“ на зеленото и да се слее с него.

Участват артистите: Добриела Попова, Йорданка Стефанова, Катя Иванова, Лидия Стефанова, Никоела Попова, Ани Василева, Мая Бабурска, Веселин Мезеклиев, Стефан Щерев, Петър Петров, Димитър Иванов, Мариус Донкин и Николай Антонов.
Режисьор – Емил Манасиев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48