Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими, тук всички сме инкогнито…

Снимка: Даниела Манолова

Продукцията на Радиотеатъра „Ела, легни върху мен“ е направена през 2013 от Силвия Чолева, Снежина Петрова, Теодора Димова като редактор и звукорежисьорите Александър Спасов и Димитър Василев от Второ студио на БНР на базата на предварително приготвен дипломен спектакъл на студенти от Нов Български Университет по стихосбирките "Картички" и "Писма" от Силвия Чолева. В нея участват Велислав Павлов, Яна Мошолова, Василия Дребова, Мария Кантарева, Петя Арнаудова, Красима Ставрева, Марина Мозжукина, Ивелина Илиева, Мария Бангьозова, Емилия Луканова и Пламен Добрев.

За разлика от останалите български радиопиеси, които звучаха тази седмица в 13.00 по програма „Христо Ботев“ и разказваха истории, изтъкани от бурни перипетии, „Ела, легни върху мен“ тръгва от поезия, поезията на Силвия Чолева, предлага съвсем различен вид радио драматургия и аудио повествование и се фокусира в малките и неуловими истории, течащи през вътрешните монолози, във фрагментите, детайлите, жестовете, езиковите нюанси.

Всичко е споено, измислено и узряло в този запис, който се възползва от редкия и много ценен шанс да даде нова медиа и нов живот на вече направено и проверено на сцена творение.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знамето на въстаниците от Горна Оряховица

Радиотеатърът чества 3 март

В седмицата, чийто край ознаменува националният празник, 3 март, "Радиотеатърът" предлага на своите слушатели произведения, посветени на бележитата дата. В сутрешните часове (от 7.20 часа) на Детския радиотеатър звучат радиодраматургични композиции, осветляващи ключови моменти от национално-освободителните войни: за Старозагорското въстание..

публикувано на 25.02.24 в 08:55

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15