Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Щастието вътре в нас

Снимка: Даниела Манолова

Михаил Казаков е роден през 1986 година. Завършил е право. Писането обаче е в сърцето и сред талантите му. Негови пиеси получават номинации в няколко конкурса за съвременна българска драматургия. Има реализирани постановки в Радиотеатъра, а в момента на театрална сцена с успех се играе пиесата му „Кризисен център“.

„Здравейте! Писането е мое хоби, но нямам нищо против след време да се превърне в професия. Не се опитвам да променя света или хората с писането, а по-скоро търся правилната настройка, чрез която да програмирам психиката си, да възприема щастието като състояние, което зависи от мен самия, а не от външни фактори. Щастието не съществува извън нас. То не е скрито в пещери, под камъни или в други хора. Щастието е някъде вътре в нас, затрупано от всичките ни несъвършености и претенции. И чака да бъде изровено. Героят от пиесата ми „Завръщане“ е човек, който се носи сред своите пасажи от спомени. Успява да се освободи от веригите на миналото и да възприеме настоящето такова, каквото е, извличайки удоволствие от него.
Работата по написването на радиоварианта на пиесата беше вълнуваща и вдъхновяваща. Успях да науча нови неща за театъра и по-конкретно за радиотеатъра и то от хора с голям опит в тази сфера. С актьорите и режисьора обсъдихме доста идеи и варианти по сюжета. Беше създадена творческа и ведра атмосфера и нямах нищо против да променям диалога в определени сцени, така че те да заработят правилно.
Приятно слушане!
Ваш, Михаил Казаков.“

Режисьор: Димана Пейчева
Музикално оформление: Валя Бояджиева
Участват артистите: Юлиян Балахуров, Елена Бърдарска, Тихомира Темелкова и Ирина Андреева.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15