Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теглото на хората с поднормено тегло

| обновено на 02.10.20 в 13:16
Снимка: БГНЕС

Помните ли как темата за наднорменото тегло ни заливаше при началото на всяко лято и всяка есен. Тази година тази вълна ни отмина, макар проблемът да е сред най-големите и социално значими на нашата цивилизация. Затова и често се обсъжда в медиите. НО чували ли сте с такава настойчивост да се обсъждат проблемите на хората с поднормено тегло. Тяхната група не е никак малка, а диетите им обикновено са животоспасяващи. Затова с тревога за тях разговаряхме в последното издание на „Познати и непознати“. Разговорът беше провокиран от един пост в социалните медии. Ето част от него:

„Що е то ентерална храна? Това е лечебна храна за хора с много и различни заболявания. Предписва се и се наблюдава от лекар. Може да се наложи на всеки. Давам пример: оперират ви корема по спешност, операцията се оказва сложна и известно време не трябва да се храните с друго, освен с такава храна. Дано имате събрани средства и хора които да обикалят аптеките да търсят чудото. Между 5 и 7 лв. за шишенце от 100 мл. Ще кажете, какво толкова, аз това го давам за цигари. Да, ама не! Вероятно , ако сте само на това, ще ви трябват по 3-5 на хранене, което прави около 80-100 лв. дневно. Пак се връщам на това, че сте късметлии, защото лекар ви го е изписал и вероятно ви наблюдава. Сега си представете човек, младеж на 22 години, тежащ 17 кг. Основното му заболяване е Детска церебрална парализа. Ще ви помоля, ако сте прочели до тук, не ревете! Помагайте на тези около вас да оцелеят, но застанете до мен и другите няколко дами с които се борим и да задължим държавата да си поеме функциите и да защити правото на живот на всеки неин гражданин! Благодаря ,че ме изчетохте до края! Застанете до нас, за да поставим началото!“

 Екипът ни застана до тези майки!  И колкото и каквото можем със средствата на Словото, ще сторим, за да им помогнем. Като начало разказваме за проблемите на тези хора. Чуйте Боряна Драганова – майка на дете с ДЦП и с поднормено тегло.


Един от генетиците, приели каузата на хората с поднормено тегло не само като специалисти, но и като приятели, е д-р Антоанета Тончева – ръководител  на лаборатория по генетика в германския град Регенсбург.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Религията и религиозните войни

Религията е универсален и всеобхватен факт. Няма период в историческото развитие, когато човекът да не е бил религиозен. Науката не познава съвременна или древна нерелигиозна култура. Предвид всеобщността на религията несъмнено причината за нейното пораждане трябва да бъде обща за цялото човечество. Когато нещо е всеобщо и универсално, то..

публикувано на 19.10.24 в 12:35

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00