Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е водещата ценност за нас, българите, според Мандийп Рай

Как ни видяха чужденците

Има една популярна шега, според която раят е място, където готвачите са италианци, французите – любовници, англичаните – политици, а немците – инженери, а адът е мястото, където италианците са инженери, германците – любовници, французите – политици, а англичаните – готвачи.

Изобилието от подобни шеги показва, че ние обичаме да обобщаваме за удобство образа на другите, както и на самите себе си. Вероятно всеки, когото попитате, ще ви опише народа си като трудолюбив, гостоприемен и притежаващ сила на духа.

Винаги е интересно и любопитно обаче как ни виждат хората отвън (особено пък нас, българите, с традиционната ни загриженост "да не се изложим пред чужденците".)

"Компас на ценностите" от Мандийп Рай е проницателна, инитригуваща и деликатна момента снимка на ценностната скала на 101 държави, между които и България.

Мандийп Каур Рай Дилон е световен експерт по ценностите, тя работи с компании, институции и хора по целия свят. Била е в над 150 държави и е правила репортажи като журналист за „Би Би Си Свят”, „Ройтерс” и др. Следвала е философия, политика и икономика, има магистърска степен по развитие от Лондонското училище по икономика и по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище. Има докторска степен по глобални ценности.

Онова, което прави впечатление на авторката, е, че във всяка страна има нещо едновременно явно доловимо и неизказано в отношенията между хората, особен вид културен език, който определя много от аспектите на всекидневния живот. 

Понякога то е до такава степен пред очите на хората от съответната страна, че те са спрели да го забелязват, но е видимо и различимо веднага от чужденците.

Онова, което Рай забелязва за българите е постоянната загриженост за здравето. У нас то не е тема табу в светските разговори, напротив, отчетът на физическото състояние, дискомфорт, средства за лечение и рецепти са онова, което е за англичаните разговорът за времето.

От книгата научаваме къде ценят най-много поезията, за кои водеща е точността и дисциплината – отговорите невинаги съвпадат с очакванията ни и това е най-интересното. 

Този тип изследвания винаги са интересни и любопитни – те ни предлагат възможност да сверим собствените си познания за различни народи в глобализирания свят, да проверим доколко верни са стереотипите да научим нещо неочаквано и ново.

Чуйте повече за "Компас на ценностите" в разговора на Дарина Маринова с редакторката на книгата Даниела Атанасова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40