Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестър "Шевица" издаде своя първи албум "Ние помним"

Снимка: Фейсбук страница на Оркестър Шевица

Един учебник по история в музика. Албумът на Оркестър "Шевица" съдържа 15 песни, разказващи за забравени исторически личности. Това са хора, безспорно признати от историците със своя принос към Отечеството, но неполучили до момента заслуженото обществено признание.

Слушателите могат да обогатят знанията си по история, като слушат песните, но и да развият общата си музикална култура, научавайки повече за звученето на отделните фолклорни области.

Възпятите патриоти са от всички краища на България. Авторите се придържат към типичното звучене за региона в който е действал всеки от героите. Така лесно слушащият може да различи как звучат песните на Родопа, Тракия, Странджа, Добруджа, Пиринско, Шоплука, Северна България, но тук закачливо е прибавена една нова фолклорна област към изучаваните досега в учебниците – Бесарабия.

Всички аранжименти на песните са подготвени специално за този албум. Три от песните в албума са народни, други три са с авторски текст върху популярни народни мелодии, а остонолите девет са изцяло авторски. Продуцент и създател на повечето текстове е Ивайло Шопски, а основни композитори са Иван Йосифов и Виктор Йорданов.

Албумът съдържа песнопойка с текстовете, снимки с кратко описание на всяка една от личностите и диск. В диска "Ние помним", освен песните, поднесени професионално от солистката на оркестър "Шевица” Боряна Василева, участие вземат и редица обичани от публиката гост-изпълнители.

Голямата изненада е, че към този уникален продукт са добавени и инструменталите на песните! Така авторите дават възможност на всички професионални и прохождащи изпълнители, самодейци, читалищни певци, танцови състави или просто любители да се възползват безвъзмездно по свои изяви, защото всяко начало е трудно и не всеки може да си позволи да заплати за авторска музика, както изисква законът. Още нещо невиждано досега е, че се предвижда всички песни от албума да имат видеоклипове, като единадесет вече са качени в Ютуб страницата "Пътуващо читалище Бащино огнище”.

Ивайло Шопски, журналист и основател на "Пътуващото читалище", Будител на годината 2017, разказва в "Нашият ден".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05

Студии върху историята и настоящето на фестивала "Софийски музикални седмици"

Излезе  една дългоочаквана книга – " Студии върху историята и настоящето на фестивала  "Софийски музикални седмици"  от Диана Данова-Дамянова. Това е първото по-мащабно и целенасочено изследване на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  Под формата на четири студии се проследява неговата 55-годишна история от създаването му през..

публикувано на 29.06.24 в 11:30
Магдалена Кожена, Саймън Ратъл, Андрю Стейпълс и Симфоничния оркестър на Баварското радио

"Идоменей" на Моцарт от Мюнхен

"Имам неописуемо желание отново да напиша опера." Мечтата на Моцарт, изразена през 1777 г., най-накрая е изпълнена през есента на 1780 г., когато той получава поръчка от Мюнхен да напише голяма опера серия за предстоящия карнавален сезон. Превъзходството на Мюнхенския оркестър и темата, включваща конфликта между божествения закон и човешката страст,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юли 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 28.06.24 в 11:59

Doctor Rock Fest – фестивалът, който лекува душата

За трета година фестивалът Doctor Rock Fest на Античния форум "Августа Траяна" в Стара Загора ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари . За единствения по рода си музикален фестивал у нас, който стартира тази вечер от 19 ч. – разказват проф. Христо Хинков и д-р Станимир Трошев. Проф. Хинков, психиатър и бивш министър..

публикувано на 28.06.24 в 09:59