Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-желаното за живот българско село – перспективи през очилата на кризата

село Чичил, община Кула
Снимка: Радио Видин

Все по-желаното за живот българско село и перспективите през очилата на кризата. Има ли завръщане към българското село? Първите по-ясни индикации дойдоха още в началото на извънредното положение, което сякаш катализира търсенето на извънградски имоти с двор. Тенденцията върви нагоре.

Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села, разказва какво вижда в този процес в "Нашият ден":

"Наистина този процес тръгна в началото на пандемията и се засили през последните два-три месеца. Има вече региони в България, където е много трудно да се намерят свободни имоти в селата заради изключителния скок на търсене на селски къщи с дворове." 

Борисов сравни този пик с пика на големите търсения на селски имоти от чужденци в периода 2007-2011 г. Не е пресилено да се каже, че сега търсенето е около 10 пъти по-голямо. 

"Като цяло интересът е засилен към всички региони – всички села, които са на 15-20-30 км от градските центрове, има изключително раздвижване. Най-малък традиционно е интересът към най-изостаналия Северозападен регион. И все пак – процесът на обезлюдяване на българското село поетапно вече отива в историята. Нов тип хора осъзнато се връщат на село."

Борислав Борисов разказа за менторската програма на Асоциацията на българските села, в която посрещат инициативни хора, които искат да се завърнат на село, и подчерта, че от май месец насам буквално не смогват да правят такива турове. Менторската програма помага безвъзмездно на хората да изберат най-доброто за тях село. Тази година интересът към тази менторска програма е рекорден и даде примери.

Председателят на Асоциацията на българските села уточни, че това не са хора, които са изпаднали в крайна нужда. "Това са хора, които са осъзнали, че е настъпило крайно време за една промяна в стила и в начина им на живот. В това, че в "модерния начин на живот" има нещо сбъркано – целият този материалистически ламтеж, загубата на връзка с природата, на достъп до чиста храна, чист въздух... Хората използват ситуацията с коронавируса, за да направят една дълго отлагана промяна. Повечето са високо образовани, някои имат и прилични финанси и възможности. Искат, така да се каже, рестарт на село."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочихме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включи и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид, и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00