Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн омразата с реален образ

Ако думите на омраза, с които са нападани онлайн много етнически групи и малцинства, активисти за човешки права, журналисти и публични личности, оживеят извън виртуалния свят, те ще придобият образа на различни обекти на изкуството. Акварели, които пресъздават езика на омразата в кратка анимация от рисунки, вплели калиграфски изобразени обиди, „1000 думи“, отпечатани върху платове, които отправят реални заплахи, завеси с изписани на ръка закани и призиви към насилие, получени в отговор на изразена гражданска позиция. Последните са дело на калиграфа Костадин Кокаланов. Той е част от проекта, в който омразата си има изображение. И то може да бъде видяно в галерия „КО-ОП“ до 11 ноември.

Изложбата „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ изследва омразата и начина, по който живеем с нея. Прави го чрез изкуството на млади и изявени художници и калиграфи, а целта ѝ е да отслаби, да изтощи до краен предел смисъла в агресивните думи. Поради тази причина творбите на артистите, участници в нея (Вероника Белчева, Елизавета Ангелова, Костадин Кокаланов и Стефан Чинов), са в пълен контраст с подбраните реални закани и обиди, призиви към насилие и тормоз. Те са елегантни и нежни. Подобна колекция, която показва виртуалния език на омразата в реално пространство, се показва за първи път.

„Представете си унифицирания глас на текст в интернет, този системен шрифт, например Verdana или нещо подобно, на дванайсет пункта и всички пишат на него. Ако текстът, оформлението и графиката на буквите биха звучали така, както ги гледаш, в интернет те звучат по един и същи начин, независимо кой ги казва. Идеята беше да покажем, че тези думи и послания имат човек, от когото идват“, каза в „Артефир“ калиграфът и графичен дизайнер Костадин Кокаланов.

Колекцията припомня колко лесно е всъщност да мразиш от дистанция, да проявяваш агресия, но онлайн, и колко бързо можеш да привикнеш към това и да го приемеш за нормално.

„Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate“, финансиран от програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз. 

Повече за изложбата разказва авторът на завесите с изписани на ръка закани и обиди, общо 16 на брой, Костадин Кокаланов.

Снимки – GLAS Foundation


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05