Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказвачки на истории

Да станеш баба в наши дни означава да се почувстваш завладяна от нова енергия, означава да изживееш втора пролет. Но също е и момент на нестабилност и вътрешна трансформация.

Ето защо воденето на разговори на тази тема е от съществено значение, така че всеки да намери своето място в семейството: бабите и дядовците; децата, станали родители; зетьовете, снахите и, разбира се, внучките и внуците.

Да си баба днес, означава да заразяваш с любопитство, ентусиазъм и възхита към невероятното и извънредното – да водиш за ръка към магията на пълноценно живеене – отбелязват издателите на „Разказвачки на истории“ от Даниел Фломенбом. Преводът е на Балчо Балчев. А изборът в рубриката „Литературен наблюдател“ на „Артефир“ – на Гергана Рачева.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с Гергана Рачева в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Добрева, Ния Стоянова, Грета Едреева и Вероника Михова (от ляво надясно)

Хоровото изкуство като постоянен стремеж към съвършенство

За непрестанния стремеж към съвършенство в хоровото изкуство в "Нашият ден" разказва Милена Добрева , хоров диригент на Вокален ансамбъл "Фортисимо" и на Вокална формация "Морски песъчинки", заедно с Вероника Михова, Грета Едреева и Ния Стоянова – момичета от двете певчески групи. Добрева бе удостоена на 31 май с приза на БНР "Музикален..

публикувано на 05.06.24 в 10:00

Въображаемият процес срещу Путин се разигра и на "Варненско лято" 2024

"Хага", спектакълът, носител на "Икар" 2024 за най-добра театрална постановка, се игра две поредни вечери на сцената на 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Представлението предизвика публиката със своята категорична връзка с непосредствената ни реалност. В неговите рамки актьори от Народния театър навлязоха в..

публикувано на 04.06.24 в 16:18

32-рият празник на театъра "Варненско лято"

Варна за поредна година е театър, а причината е 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Над 40 събития са включени в неговата програма. Това са 29 от най-добрите театрални спектакли за изминалия сезон, както и впечатляващи международни постановки. Те ще могат да бъдат гледани на живо, на киноекран и онлайн. Програмата..

публикувано на 04.06.24 в 14:29

Иван Димитров и неговите пандемични разкази

Новата книга на Иван Димитров "Разкази от пандемията или как се сприятелих с един комар" съдържа микро и кратки разкази, по-голямата част от които са писани по време на извънредното положение при пандемията с Covid-19. Корицата и оформлението са дело на Бояна Павлова. Иван Димитров е автор на седем книги с проза, драматургия и поезия, между..

публикувано на 04.06.24 в 12:24

За техниките и тайните на графитите

Всички творци, занимаващи се с улично изкуство, имат своя своеобразна "законодателна рамка". За вдъхновението и мириса на аерозол на първата стена за свободно рисуване в столицата – моста "Чавдар" в "Домът на музите", разказва един от ярките представители на уличната култура Цветан Бизев. Той е съставител на Sofia Graffiti Tour , заедно със своите..

публикувано на 04.06.24 в 08:10