Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев: Open Pandemic облекчава възможността на лекаря за контрол

Вирусът много "помогна" да дигитализира медицината

Как софтуерните решения могат да са полезни на лекарите в борбата с Covid-19?

Доколко е необходима и полезна на лекарите система като Open Pandemic – система за управление и анализ на пандемии? Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика, обяснява в "Нашият ден":

"Open Pandemic е една система, която управлява ресурсите при различни ситуации. Когато има една такава система, различните ресурси в нашата държава могат да бъдат интегрирани в обща система – да може да се мониторира какво се случва, да може всеки един сигнал, който се получава от реалния живот да бъде регистриран и да може да служи за управление на този процес.

Едно от важните неща на процеса на управление е да работим с данни. Тези данни, когато се интегрират в една обща система, каквато е Open Pandemic, позволяват по-добър контрол." 

Облекчава ли работата на лекаря подобна система

"Със сигурност облекчава в най-голяма степен възможността за контрол. Отделните хора, които извършват дейността, може и да не бъдат облекчени непосредствено, но те ще бъдат облекчени в крайна сметка, защото необходимите им ресурси ще достагат до тях по-бързо и по-качествено."

Какво не решава подобна система

"Не решава проблемите, когато пациентът е пред нас и ние трябва допълнително да въвеждаме данни в една система, за да се получат възможните сигнали за управление. Т.е. системата реално задава повече работа на тези, които извършват дейността при пациента, но това е оптимизирано в значителна степен. Единствено трябва да се помисли за това как да се облекчи процесът на въвеждане на информацията в системата – а има такива начини – с оптимизиране на т.нар. "User Interface" (начинът, по който взаимодействаме със системата). 

Принципът е, че когато имаме такава система, системата като цяло бива интергрирана – знаем всяка болница с какъв ресурс разполага. Разбира се, този ресурс трябва да бъде въведен в системата, за да може да се работи с нея. Хубавото на такива системи е, че когато се въведат веднъж на едно място, няма нужда да се превъвеждат."

Необходимостта от дигитална медицина – подготвени ли са българските медици

"Аз от 6 години се опитвам да въведа темата "дигитална медицина" в образованието по медицина. Защото, ако ние не започнем да преподаваме това систематично на нашите нови медици, няма как масово да се получи. Вирусът "помогна" много в това отношение да се дигитализираме все пак. Но за да не е случайно и несистематично, това нещо трябва да стане част от програмата на всички медицински вузове у нас."




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Технологичните решения за борба с пандемията

Пандемията от коронавирус накара целия свят да спре, но и да се замисли. Серия въпроси изплуваха и започнаха да се обсъждат сред все по-широк кръг хора.  Какво е българското софтуерно решение за борба с Covid-19 – разказва Росен Генчев от BioSeek, чийто..

публикувано на 07.12.20 в 11:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен..

публикувано на 14.06.24 в 15:35
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора..

публикувано на 14.06.24 в 12:33