Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Русев, който срещна света с бъдещето

България беше домакин на Climate Ambition Summit 2020

"Макар и виртуално, България прие, домакинства и излъчва от София посланията към земляните и поетите ангажименти за бъдещето на човешкия вид от страна на държавните глави на над 70 държави. Практически координирани от правителствата на Великобритания, Франция, Италия и ООН, технически тези послания бяха изпратени от тук – София, България" – изтъкна Пламен Русев, председател на платформата Webit.

България беше домакин на Climate Ambition Summit 2020, чиято цел бе да чества 5 години от Парижкия договор и даде начало на събирането на 100 милиарда долара фонд за справяне с климатичните промени.

"За 6 часа целият свят беше свързан с нашия хъб и студио в София! За 6 часа виртуалните домакини на световните политически и бизнес лидери в дигиталното пространство бяхме ние – с български IP адреси, с млади българи, които посрещаха в нашия виртуален дом в България и подготвяха световните лидерите, за да изпратят посланията си към жителите на планетата.

Целта е създаването на един 100-милиарден фонд, който да послужи за основа на проекти, подпомагащи зелените решения в посока намаляване на твърдите горива и преминаване към възобновяеми източници.

Какво означава, че една нова компания беше избрана от ООН и няколко правителства за партньор на това най-важно за човешкия вид събитие от тази година? Че има една-единствена разменна монета в този свят, независимо дали сме в икономическа криза, Covid или нещо друго, и тази монета се нарича доверие. Ние бяхме единствената платформа, на която целият свят избра да се събере за 6 часа.

Идва краят на икономиката на ограничените ресурси. Ние бихме могли да сме изключителен източник на развитие заради интелекта, потенциала, природата – и това не е клише.

Всяка минута от тези 6 часа, всяка секунда от тези 360 минути, всеки миг от тези 21 600 секунди беше едно от най-тежките изпитания. Само миг невнимание на една от стотиците връзки, технологии, компютри, сървъри, човешки ръце и активности, които координираш, може да провали работата на десетки хиляди хора, институции, правителства... и живота на милиарди човеци! И тази отговорност бе понесена от момчета и момичета от екипите ми, най-младите от които на по 23-24 години!

Аз вярвам в по-доброто бъдеще именно защото съм заобиколен от хора като тях. И те са тук, с мен в България.  И светът им се довери именно на тях", аргументира оптимизма си Пламен Русев – "Главен герой" на "Нашият ден" в деня на зимното слънцестоене.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40