Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои нова "Мисия" 20 години след излизането на "Мисия Лондон"

Алек Попов: Имаме нужда от нов свеж поглед към нас и света около нас

Повече самоирония, вместо самосъжаление

| обновено на 06.01.21 в 12:05
Алек Попов
Снимка: Личен архив

За литературата и киното – или изкуството като свободно време за израстване. Писателят и сценарист Алек Попов споделя в "Нашият ден" своите очаквания, надежди, прогнози през Новата 2021 година.

2020 година – доста по-различна във всяко отношение

"Това беше една тегава година, в която се случи нещо, предричано отдавна от фантастите – вирус. Но се надявам това да е последната такава година. Забележително е как научната фантастика успява да предвиди много неща. Изненадата е по-скоро от това как нещо от литературата и изкуството може да се случи и в живота. Изкуството не бих казал, че притежава точно пророчески сили. В изкуството са кодирани някакви елементи, които имат своята способности да бъдат материализирани в бъдещето – то един сбор от интуиции, които хората, които го създават, с фина чувствителност, долавят, преработват и много често се оказва, че тези интуиции са били верни. Интуицията на крилете на познанието в комбинация дават тези резултати, които после се оказват много близки до действителността, отколкото спекулациите на професионалните футуролози, социолози и т.нар. "социални шамани"."

2021 година

"Това е 20-ата година от излизането на "Мисия Лондон". Публичният живот на една книга, на едно произведение не ме вълнуват толкова, докато работя. А след като го завърша, то остава на хората и заживява свой собствен живот, в който авторът малко трудно може да се вмести. Читателите ги очаква една изненада, защото ще се появи една нова "Мисия", която, разбира се, е една нова история, но все пак написана донякъде в стилистиката на "Мисия Лондон" – една парадоксална книга... Новата "Мисия", няма да кажа заглавието, ще дойде в момент, когато, има нужда от нея, защото смехът и самоиронията са спасителни. Хората имат нужда от това."

Прогнози

"Прогнози трудно се правят. Мога да кажа за очакванията. Те са по-скоро оптимистични, ако си дадем сметка колко важен и цялостен може да бъде този процес на оздравяване, през който нашето общество предстои да премине. Смятам, че това е едно от най-важните неща през предстоящата година – процес на оздравяване не само в медицински аспект, а и в социален, икономически... Това става след такива големи изпитания. Обществото поема с нови сили нанякъде. Всеки народ има свой път, въпросът е да не спира."

Алек Попов смята, че това, от което наистина имаме нужда, е един нов свеж поглед към нас самите и към света около нас. "Повече самоирония, вместо самосъжаление."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25