Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

AfriKaia – първият Африкански културен център у нас

Мария Коса и Виктор Велчев
Снимка: личен архив

Центърът за африканска култура и изкуства AfriKaia в София, чието официално откриване предстои до седмици, е стара мечта на един млад човек – преподавателката по африкански танци Мария Коса (израснала в Сребърна, но с корени от Мозамбик). В проекта участват още редица разпознаваеми вече личности от афросцената у нас – перкусионистът-пътешественик Виктор „Мандия“ Велчев (проявил се и като репортер на „Аларма“ от Буркина Фасо по време на първата вълна на пандемията), Лора Шумкова (позната извън литературните среди и като специалист по кизомба), Мария Ladygreen Никифорова, Деян Петров от перкусионната група „Ямбадон“ и множество други артисти и „посланици“ на различните африкански култури и изкуства у нас (не само от София, но от цялата страна) – кой посредством корените си, кой по линия на духовно родство, дългогодишни интереси и натрупани с времето познания и умения.

Мария Коса е сред основните инициатори на честванията на Международния ден на Африка, които започнаха преди няколко години (тогава – като част от програмата на несъществуващото вече сдружение „Културовеци“), а през 2020 г. заедно със съмишленици, много от които вече изброихме, създава фейсбук-страницата Афро.БГ, която е една много добра платформа, обединяваща хора от африкански произход в България, африканци, дошли да живеят у нас и хора, интересуващи се от африканска култура, изкуства, кухня, мода, история и т.н. В този контекст центърът AfriKaia е не просто следващата стъпка, а цяла нова глава от историята... Той ще се различава от традиционните културни центрове, които познаваме (общински или към дадено посолство) по това, че програмата му ще се прави от хората за хората. Предвиждат се уроци по различни африкански танци, по традиционни инструменти (мбира, джембе, балафон), книжарница за африкански литератури, изложби на африканско изкуство, концерти... 

Не на последно място – в този нов „слънчев дом“ („кая“ означава дом на езика шангана – б.а.) на Афро.БГ ще има възможност да се провеждат (след края на пандемията) на място много от събитията, които през годините са били пръснати на други сцени в София (знаем колко болезнен е у нас въпросът, дори да нямаше пандемия, с адекватните независими места за провеждане на малки и средно големи културни събития). Ще има и специални занимания за деца от смесени бракове с африкански произход, които ще могат да се срещат помежду си и да се запознават с традициите на своите предци. За всички тези неща, както и за кампанията, която тече в момента за подпомагане на по-бързото приключване на ремонта на сградата на AfriKaia, разговаряме с Мария Коса и Виктор „Мандия“ Велчев.

Разговорът с Виктор, който ще разказва и за завръщането си от Буркина Фасо и ще ни посвири и на балафон, и с Мария ще продължи тази вечер в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ от 21.30 до 23.00 часа. Заповядайте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30