Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозята – обещание за вечност

| обновено на 01.02.21 в 09:37
Снимка: Радио Видин

Лозарството не е само поминък. Лозарството е стратегически поминък. То е устойчив, дълготраен, със значение на проект в бъдещето. Всяка страна, която е искала да развива модерно земеделие, е обръщала особено внимание на лозарството, защото то може да даде един добър образ на страната във всички случаи – виното винаги може да покаже най-доброто от себе си, лозарският пейзаж може да стане притегателен център на изключително нови инициативи. 

За историята на винопроизводството в България разказва в "Нашият ден" Ивана Мурджева.

Винопътешествие

"Колкото и да е малка територията, заета с лозарски площи, в сравнение със заети с лозя територии на големите страни винопроизводители, у нас можем да се похвалим голямо многообразие от природни, климатични, почвени дадености и чисто географско положение.  

Изследването на лозарската територия на страната може да бъде датирано около 30-те години на ХХ век, когато започват проучвания за правилно райониране, така че България да бъде конкурентно позиционирана на световния винен пазар. Задълбочените изследвания са свързани с това правилно да се разпределят сортовете върху територията, така че да покажат най-доброто от себе си. Този тип на райониране може би не е най-модерен от днешна гледна точка, но е метод с особена грижа към това лозарството и винопроизводството да дават облика на държавата и виното да бъде продукт, който характеризира България като една добре развиваща се модерна земеделска страна

Лозаро-винарски региони

"Районите у нас са много разнообразни. Най-прецизното райониране е разделяло територията на България на 5 големи района. Най-популярните са Тракийска низина и Дунавска равнина. Няма как да не споменем долината на Струма – изненадва всеки път. Черноморският регион – там е мястото, където можете да откриете редица бели сортове, за които вече сме позабравили. Като част от Тракийска равнина се води районът на Сакар и Странджа, но в последните години все повече се обособява като самостоятелен. В последните години ни изненада с изключително бурно развитие – омагьосващи червени вина."

Виното и човекът

"Грижата за лозовите насаждения ни кара да се чувстваме като овладели тайната на природата. Човешкото присъствие е най-важното за виното. От това как човекът се грижи за лозата, как се грижи за опазването на района и съхраняването му, дава отражение и върху виното. Една немарливост на лозето няма как да бъде прикрита с голямо старание в избата.

От 1 февруари започват първите резитби, всяко действие сега е действие с бъдеще. Човекът вижда своята преходност и своята отговорност към това, че ние сме тук не за да разрушим, а за да създадем нещо и виното е резултат от това."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14