Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Валери Леков за режисирането на света

Да не поставяме хората под общ знаменател – навсякъде има добри хора

Валери Леков
Снимка: личен архив

По повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата. Гост в рубриката "Истории в ефира" е Валери Леков, редактор в програма "Христо Ботев".

"Мама и тате"

"Т.нар. "мама и тате" са моето фейсбук семейство. То се роди спонтанно по време на едно гости след тези карантини и пандемии. Лека-полека се превърна във фейсбук сериалче. Напоследък фейсбук се превърна в нещо, което ни плаши – заприлича дори на некролог... Реших да публикувам такива неща, за да се разсмеят хората." 

Смях и тъга или как да превръщаме магаретата в човеци

"Трябва да сме малко по-човечни, повече да се усмихваме, направо да се смеем... понеже в последно време много рядко се виждат смеещи се хора. В живота има всичко, но през последните година-две тъгата взе да преобладава, което не е хубаво."

"Назови ме с твоето име"

"Бях на всички премиери на този спектакъл. Правят го мои приятели – Наталия Цекова и Здрава Каменова. Това е една тема, по която след филма "Гори, гори, огънче" нищо не се е появявало. Според мен е важно човек да знае миналото си, за да не допуска същите грешки в бъдеще. Основно млади хора идват на спектакъла. Хората плачат – чувстват някаква вина ли, не знам... Става ми болно. Това е нещо, което някой е причинил на едни хора, заради които сега други хора се чувстват виновни." 

Пътят към човека

"По шарени пътища трябва да тръгнеш, ако вървиш по една тъмна пътека, нищо няма да откриеш. Накрая на шарените пътища са истинските истории. Там някъде са и истинските хора. Далече от жълтите павета... Но да не поставяме хората под общ знаменател – навсякъде има добри хора. Аз непрекъснато се убеждавам в това, кръстосвайки страната на длъж и на шир. Срещам се с прекрасни хора, които ме зареждат. Може би онези хора, които са далеч от големи градове, някак си по са запазили човешкото у себе си... добротата, топлината, гостоприемството, това да те поздрави, да започне разговор с две благи думи... то се усеща, не е сбор от думички. Животът тук и там тече по различен начин."

Режисирането на света

"Може би хората станахме твърде еднакви, особено отнесено към днешно време и социалните мрежи, дали се копираме един друг... но сме много еднакви. На мен пък не ми харесва да съм еднакъв във всичко с всички. И така се опитвам да кръшвам по друга пътечка, по-шаренка – уж бягам от сивотата."

За театъра и киното

Кадър от филма „В кръг“ на Стефан Командарев

"Това е една детска цветна пътечка. Всичко тръгна от библиотеката, от читалището в ромския квартал на гр. Кюстендил. Имаше и библиотека, имаше и кино, където се научих да чета бързо, защото субтитрите летят... Имаше много самодейни състави, като тръгнеш от естрадно-сатиричен (аз съм основател), театрален, тамбурашки оркестър... Искрата се запали от там. Може да се каже, че това е дом, но и огнище. Вече за съжаление сега е по-скоро административна сграда, а не място за събиране на хора.

През годините сме правили какво ли не – скечове, театрални пиеси, в по-ново време и телевизионни предавания (когато се появиха кабеларките), по-късно и радиопредаване. И ей така всичко на една гола душа – за идеята. С едно-единствено предаване получих Втора награда на Медийния фестивал в Албена. Аз си го монтирах, аз си го събрах, аз си го озвучих – всичко. Само го бяха излъчили в Кюстендил в едно частно радио, за да може да участва на фестивала."

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – личен архив на Валери Леков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25