Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

Снимка: koalapress.com

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга.

"Записките под карантина отразяват своеобразния живот на българина, когото срещаме всеки ден, когото познаваме и в когото се оглеждаме. Продължавам да не знам как и защо се ражда един текст" – твърди Антон Баев, който обаче е уверен в триединството на своя герой.

„Спас Господов в страната на амазонките“ – романът, написан в локдаун, бе представен от своя автор в „Артефир“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кръстан Дянков: Цял живот съм бил ограден с думи и потънал в думи

Една от изключителните личности, отдадени на духа и словото, истински майстори и познавачи на езика, с които ни срещнаха думите, беше Кръстан Дянков – изтъкнат преводач най-вече на американска литература от ХХ век, но също журналист, пишещ човек, тънък познавач и почитател на точното, изящно и живо слово. От него чухме и запомнихме, че, за да бъде..

публикувано на 20.03.24 в 17:08

Платих си димнината, остават ми мостнината и волоберщината

Не познавам човек, който с радост и въодушевление да очаква момента за плащане на данъци и такси. Можем да си представим, че така е било винаги, откакто съществуват подобни вземания. Със сигурност можем да го твърдим за времето XIII - XIV век, защото писмени документи подробно свидетелстват за различните налози, такси, данъци и глоби, с които..

публикувано на 15.03.24 в 15:39
Проф. Тончо Жечев

Проф. Тончо Жечев: Каквито сме ние, такъв е и езикът ни

Тридесет години след началото на поредицата "За думите" установявам, че помня не само темите, но и цели реплики на събеседниците, особено ако са били от онези талантливи, високонравствени и смели личности, от които очаквахме не само творбите им, но и ориентир в лутанията на времето. Родените преди повечко десетилетия и пазещи спомен за годините..

публикувано на 07.03.24 в 11:27

За експериментите и хората

Точно на 10 ноември 1997 г. в поредицата, която първоначално се наричаше „Какво се крие зад думите“, излъчихме един разговор, който спокойно можем да водим и днес. Става въпрос за разминаването между смисъла и значенията на една и съща дума, когато е употребена във всекидневната реч и когато е научен термин. Експеримент – така метафорично..

публикувано на 29.02.24 в 10:17

Време е за Искри!

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио обявява за 41-ви път "Искри", най-старият и авторитетен конкурс у нас за литературни произведения, написани от деца. Конкурсът не задава теми, оставяме ги на въображението на участниците. Очакваме не повече от три от вашите приказки, разкази, стихотворения и гатанки на имейл:..

публикувано на 23.02.24 в 17:29