Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

260 лекари са издали около 34 000 електронни направления

Само 1886 електронни рецепти са издадени до момента

Жени Начева
Снимка: Архив

За първите стъпки на електронно здравеопазване в България – етапи и изводи. Забелязва се известна неяснота в представите на хората какво точно представлява електронната рецепта и сякаш липсва достатъчно информация. Целият проект на Министерството на здравеопазването е с продължителност 2 години. Взето е решение да се ползва по-гъвкава методология на работа, при която нови функционалности ще бъдат пускани в експлоатация в момента, в който бъдат завършени и минат сертификация на качеството. 

Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването, коментира темата в "Нашият ден".

"Въвеждаме електронното направление от края на миналата година. Вече близо месец работи тази възможност за издаване на електронни направления и рецепти. НЗОК работи вече 20-21 години и е нормално след толкова години работа на хартиен носител хората и самите изпълнители на медицинска помощ, общопрактикуващите лекари, още да не са достатъчно информирани. Наша задача е постепенно този механизъм на действие да добива популярност. 

Как изглежда електронната рецепта и през какви етапи преминава пациентът

"Пациентът трябва да отиде на преглед при общопрактикуващия лекар, защото електронната рецепта няма за цел да елиминира прегледите при лекар – тя се издава след преглед, в общия случай. Допуснати са известни изключения (при коронавирус и др. специфични). Общопрактикуващите лекари трябва да имат въведена възможност за назначаване на лечение чрез техните информационни системи, издаденото предписание за лечение се въвежда електронно и когато пациентът отиде в аптека, той може или чрез специфичен номер, посочен от общопрактикуващи лекар, или чрез своето ЕГН или лична карта да се идентифицира. Аптеката влиза в своята информационна система, проверява дали е издадена такава рецепта на ваше име и съответно изпълнява предписанието. Пациентът не носи хартиен носител." 

Статистика

"Към вчерашна дата електронните направления достигат 34 хиляди, а лекарите, които са издали електронни направления за преглед в лаборатория или диагностика, са близо 2300. Рецептите са 1886. Близо 260 лекари са използвали и приложили тази възможност."

Защита на данните в електронното медицинско досие

"Тази защита се осъществява чрез квалифициран електронен подпис. На този етап е преценено и консултирано с компетентните институции и органи, че без електронен подпис няма как да се гарантира сигурността на данните и използването на информацията. Предвидена е възможност ние, като пациенти, при спазване на определен ред да делегираме възможност на нашите общопрактикуващи доверени лекари също да достъпват в нашето досие по определен ред и условия. В бъдеще може да се мисли за единен идентификатор към базите на всеки един от нас. Дотогава най-сигурният начин е електронна идентификация. За лицата, които нямат такава, сме предвидили и други възможности."

Прозрачност

"На първо място, отразяване на всички медицински дейности и манипулации в реално време. На второ място, ще улесни работата на изпълнителите на медицинска помощ – съхранение на хартиената информация. На трето място, възможност всеки един от нас ще може да проследи своя здравен статус, да разполага във времето с всички извършени дейности и процедури – за вземане на важни решения, свързани с нашето здраве."

Интервюто със зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и анкетата на Валери Леков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Николов (в ляво)

Димитър Николов: Община Бургас се управлява с любов, екип и доверие

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" в Бургас гостува кметът на града Димитър Николов. Той споделя за предизвикателствата и приоритетите в управлението на Общината и подчертава значението на усилията и сътрудничеството в постигането на успехи. "Такава община се управлява с любов, с екип и с доверие, с много усилия, със скъсани нерви и много..

обновено на 06.06.24 в 10:55

Защо профилактичните прегледи са важни и за пасивните пушачи?

Предварителни данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето" показват, че два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Резултатите бяха представени на пресконференция на 31 май, Световния ден за борба с тютюнопушенето. Според д-р..

обновено на 05.06.24 в 13:56
Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари с водещия на

Творческа хармония: Семейство художници от Бургас и тяхното изкуство на мечтите

В изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от Бургас семейство художници, които творят заедно и носят със себе си силата на изкуството и въображението, споделят своите мисли и чувства за творчеството, морето и живота. Елисавета Ангелова и Николай Ангелов – Гари разказват за своето вдъхновение и как създават своя фантастичен и чувствен свят на..

обновено на 05.06.24 в 11:17
Д-р Мими Виткова

Д-р Мими Виткова: За дефицитите и нуждите на българското здравеопазване

Кога ще бъде подписан нов колективен (КТД) в сферата на здравеопазването и какви реформи са необходими, за да заработи българската здравна система в полза на пациентите?  В "Lege Artis" гостува д-р Мими Виткова – бивш министър на здравеопазването (1995-1997), за да изкаже своето експертно мнение, относно дефицитите и проблемите в структурата на..

публикувано на 05.06.24 в 11:10