Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощ за абитуриенти в неравностойно положение

Снимка: Фейсбук, НССБ

Националното сдружение на сираците в България (НССБ) организира за седма поредна година в Плевен "Фестивал на красотата 2021".

Това съобщи председателят на сдружението Слави Михайлов в “Нашият ден“.

Целта на инициативата през изминалите години беше да се осигурят чрез дарения тоалети и обувки за абитуриенти, които са в неравностойно социално положение и са добри ученици в Плевен и региона, както и провеждането на звезден бал.

“Фестивалът се организира за седма поредна година за Плевен и за областта. Директорите на училищата и на социалните центрове в срок до 20-и февруари ни подават информация, мотивирани писма, в които описват социалния статус на предложените от тях ученици, които предстои да бъдат абитуриенти през месец май и имат нужда от подкрепа“ – каза Слави Михайлов и поясни:

“Лицата, които трябва и могат да бъдат подпомогнати, трябва да са: сираци с един родител и от многодетни семейства, с остри социални и здравни индикации. Както и от семейства с нисък социален статус.“

“Тази година, вместо да осигуряваме костюми, рокли, обувки на абитуриентите, сме решили, предвид пандемичната обстановка в страната, да им осигурим еднократни финансови помощи в размер на 150 лв. Които считаме, че са достатъчни за покриване на разходи, примерно при кандидатстване, за такси, или пък те самите, ако решат, могат да си заплатят някакви други разходи, които имат нужда.“

Как се оцелява извън социалния дом

“Връщате ме в детските ми години. Аз самият съм бил по такива домове. Кошмарно е! Просто излизаш в нищото. Започваш тепърва нов живот. За съжаление в днешно време почти не виждам никаква промяна, младежите и девойките, които напускат, са неориентирани – нямат мечти“ – разказва Михайлов и уточнява:

“Аз напуснах през 1999 г. социалния дом. От тогава досега няма промяна от страна на институциите, които обгрижват до 18-20-годишна възраст момичета и момчета, лишени от родителска грижа. През годините многократно сме повдигали темата. Това никъде не е уредено нормативно, нито в законов акт, нито в наредба – какво се случва с младежите, когато напускат институциите.“

“В България има над 254 центъра за настаняване от семеен тип. През годините се създадоха приемни семейства. Децата се отглеждат в социален център и се настаняват в приемна грижа, било то професионална или непрофесионална. Тези деца по никакъв начин не се обхващат. Преди две години имахме случай на момче от Кнежа, което завърши гимназия по земеделие, неговите приемни родители са му казали, че на 31-ви май той трябва да напусне дома, в който живее, тъй като държавата спира да плаща за него.“

От сдружението на сираците очакват до 20 февруари предложения от директорите на училища за деца, които имат нужда от подкрепа – сираци, с един родител и от многодетни семейства с нисък социален статус. Писмата ще се приемат на имейла на сдружението nss_bul@abv.bg, поясни Михайлов.

Досега чрез дарителската инициатива са подпомогнати общо 239 зрелостници, които са получили мечтания тоалет за абитуриентския бал, незабравима празнична вечер с участието на популярни изпълнители, както и съдействие за работа и продължаване на образованието си във ВУЗ, каза председателят на НССБ.

Повече за кампанията можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежка психика и социални мрежи - как да излезем от дигиталния лабиринт?

В последното издание на рубриката "Темата на деня" в предаването "Нашият ден" беше разгледана значимата тема за влиянието на социалните мрежи върху психиката на младите хора. В рамките на дискусията участниците обсъдиха как социалните мрежи могат да създадат зависимост, да намалят концентрацията и да отдалечат младите хора от реалния свят. Юлия Петкова..

обновено на 10.05.24 в 11:30
Даниел Върбанов

Актьорът Даниел Върбанов: Утре е подарък!

В днешния епизод на предаването "Нашият ден" отделяме специално внимание на един млад актьор -  Даниел Върбанов , който днес празнува своя рожден ден, Той  споделя своите мисли и чувства в рубриката "Темите на дена" в един от най-емоционалните дни за него. Даниел споделя, че празнува с най-близките си хора. В момента той учи магистратура по актьорско..

обновено на 10.05.24 в 10:26

Възможност за обмен в САЩ за треньори на хора с интелектуални затруднения

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" представяме една възможност за приобщаване на хора с интелектуални затруднения чрез спорт.  Международната организация за културен и спорт за социална промяна и образователен обмен PH International, с подкрепата на Бюрото за образование и култура, Отдел "Спортна дипломация", на Държавния..

обновено на 10.05.24 в 09:16

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44