Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Варненски театър

Актьорът Стоян Радев: Самото живеене в театъра е щастие за мене

Снимка: dramavarna.com

„30 години съм „придатък“ на Варненския театър и съдбата беше, е и вярвам, че ще продължава да бъде толкова благосклонна към мене, да живея гъсто-гъсто в театъра и да играя непрекъснато интересни, провокативни роли, които възпаляват ума и сърцето ми. 

Първата ми среща с Варненския театър е била някъде в детството, в ученичеството ми, когато съм влизал в салона със затаен дъх само за да гледам актьорите на сцената и представленията и да се вълнувам. След това – когато влязох като сценичен работник, после станах реквизитор, след това – стажант актьор и накрая стигнах и до актьорското звание. 

Аз нямам спомен да съм мечтал за нещо друго да бъда, освен актьор. Театърът е приключение, пътешествие, сбъдване на мечти, влизане в светове, които реалният живот иначе никога няма да ми даде. Самото живеене в театъра е щастието за мене“, разказа в рубриката „100 години Варненски театър“ актьорът Стоян Радев.

2021 година е юбилейна за Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – на 12 март трупата ще отбележи 100 години от създаването на първия професионален театър във Варна. 

Рубриката „100 години Варненски театър“ среща с актьорите, които творят днешната биография на театъра столетник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59