Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второто национално проучване на състоянието на КСО в България

Гл.ас. д-р Марина Стефанова
Снимка: https://www.uni-sofia.bg

На 26 февруари излизат резултатите от второто национално проучване на състоянието на корпоративната социална отговорност (КСО) и устойчивост в България 2020.

Проучването дава отговори на въпросите – какви са стратегиите и практиките по корпоративна устойчивост и обществена отговорност (КСО) на ТОП300 работодатели в страната и как се променя професията на КСО специалиста?

Темата коментира в “Нашият ден“ Марина Стефанова, преподавател от Стопанския факултет на Софийски университет.

Състоянието на КСО в България

“Ако обобщим, корпоративната устойчивост и отговорност все повече става един от предпочитаните начини на управление на големите компании и на тези, които искат да имат дългосрочна визия за развитие. Те имат все по-професионален подход по тази тема. Не е нещо, за което разчитат на еднократни решения или дейности или единични проекти, а напротив тя се внедрява ДНК-то на дадената компания. В начина, по който тя прави своя бизнес.“

“Това, което виждаме, е, че 9 от 10 от запитаните компании имат внедрен международен сертификат, по който работят. Система, с която проследяват дейностите си. Планират, отчитат, управляват тези процеси в компанията и не само, ами имат и доста добро ниво на прозрачност. Над 80% от тях публикуват свои собствени отчети, в които демонстрират не само постиженията и проектите си, но и бъдещите си цели.“

Пандемия и устойчивост на българските предприятия

“Миналата година бяхме свидетели на засилена солидарност от страна на компаниите. И това не са само компании, които сме виждали обичайно да бъдат ангажирани с процесите в обществото. Рязко се повишиха еднократните дарения, свързани с тази обстановка.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31