Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Две Шекспирови радиопостановки

Снимка: архив

Радиотеатърът посвещава тази неделя (14 март) на Уилям Шекспир. Половин час след полунощ в рубриката „Радиотеатър след полунош“ ще прозвучи „Добрият край оправя всичко“, постановка от 1992 г., а от 16 часа в рубриката „Радиотеатър в неделя“ имате възможност да чуете „Венецианският търговец“, постановка от 1988 г. 

Първата радиопостановка е под режисурата на Минчо Събев, с участието на Татяна Лолова, Николай Бинев, Антони Генов, Румяна Гайтанджиева, Ицхак Финци, Стоян Сърнаков, Кирил Кавадарков, Михаил Петров, Стефан Поляков, Виолета Бахчеванова, Валерия Босева, Адриана Андреева, Стефан Германов, Петър Пейков, Емил Джамджиев. 

А пиесата „Венецианският търговец“ е адаптирана и поставена от Кирил Каменов. Участват: Наум Шопов, Михаил Петров, Любомир Младенов, Меглена Караламбова, Ана Петрова, Георги Новаков, Ириней Константинов, Виолета Зюмбюлева, Пламен Сираков, Вълчо Камарашев, Иван Танев. Преводът, както е добре известно, е на Валери Петров.

И в двете пиеси вечните Шекспировите герои ще преодоляват препятствия, ще се влюбват и разлюбват, докато любовта спори с жаждата за богатство, реалността и илюзията се преплитат в срещи и раздели, в помнене и забравяне, в омраза и обич. 

Дали истината, любовта и животът ще победят алчността, лъжовността и смъртта и дали добрият край винаги оправя всичко – слушайте, за да разберете.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15