Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кино с думи:

Яна Титова в „Без маски в киното“

"Кино с думи" представя най-новия епизод от рубриката „Без маски в киното“, който съдържа изключително любопитен разговор с актрисата и режисьор Яна Титова. Тя е позната на киноманите с ролите си в незабравимите ленти „Стъпки в пясъка“, HDSP: Лов на дребни хищници“, „Джулай“, „Кецове“, „Радиограмофон“. През 2014 г. режисира първия си късометражен филм „Мостът“, последван от „Къщата“, „Солвейг“, „88 MHz“. Дебютът ѝ като режисьор и сценарист на пълнометражен филм е лентата „Доза щастие“, която предизвика огромен зрителски интерес както в кината, така и в платформите за представяне на филмово съдържание – HBO GO и Gledam.bg.

За това как се съчетават толкова много и различни творчески и житейски роли и трудно ли е човек да съхрани своята романтична природа в забързаното ежедневие, разказва Яна Титова в Епизод 9 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Първите стъпки на снимачната площадка на Яна Титова са още в ученическите ѝ години в Пловдив. Тогава местната телевизия продуцира заснемането на филм в дом за сираци и се свързва с театралната школа, която Яна посещава. Вълнението, когато разбира, че е избрана да участва, е огромно, и оставя дълбока емоционална следа в нея.

Веднага след завършването на образованието си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Яна получава възможността да снима в цели три ленти, като дебютът ѝ в главна роля е във филма „Стъпки в пясъка“ на реж. Ивайло Христов. До последно Яна не вярва, че ще получи ролята, и усещането е сякаш скоро ще се събуди от много хубав сън… Можете да разберете защо, както и да научите повече за работния процес по филма от епизода!

Заради ролята си в лентата „Джулай“ на Яна ѝ се налага да преодолее страха си от дълбоко и заради един от кадрите екстремно да се гмурне в морето, скачайки от скали. Актрисата споделя, че в личния си живот определено няма афинитет към подобни морски приключения, а истинската ѝ мечта е, когато стане на 55, да заживее в къща в китно италианско градче. Копнежът по този домашен уют ѝ носи надеждата, че ще ѝ осигури вдъхновяващ кът, в който да мисли над предстоящите си филмови проекти. За един бъдещ проект загатва и в разговора…

Страстта на Яна към кинорежисурата започва от писането на сценарии и сякаш на шега тя решава да реализира първия си късометражен филм „Мостът“, който бележи не само началото на нейното ново амплоа, но и на славните успехи на Титоливуд! В главната роля се превъплъщава един от най-емблематичните британски актьори – Едуард Хог, който страшно много харесва сценария на Яна!

Следвайки поривите на романтичната си душа, Яна смело и вдъхновено започва да осъществява все повече свои проекти като режисьор, а всеки реализиран опит я учи на много и ѝ открива грешките, които не ѝ се иска да повтаря. Какво обаче е най-голямото ѝ удовлетворение от създаването на дебютния ѝ пълнометражен филм „Доза щастие“? Чуйте още сега в епизода от самата Яна, която е много добър и увлекателен разказвач на истории не само на филмовия екран, но и в разговора си с Йордан Георгиев!

И още: Първите стъпки на Яна в киното и вдъхновението, дошло от Пловдивския театър; Дебютът на Яна в главна роля в „Стъпки в пясъка“ и знаковата среща с режисьора Ивайло Христов; Способността актьора да съхранява енергията си по време на снимките; Дългогодишното екранно партньорство с актьора Иван Бърнев; Най-екстремните умения, които Яна е трябвало да овладее за ролите си в киното; Невъзможно ли е човек да съхрани своята романтична природа; Предстоящите проекти и силните мечти; Запомнящият се процес при заснемането на филма „Радиограмофон“ в местност в Родопите; Писането на сценарии – началото на пътят към филмовата режисура; „Мостът“ – първият късометражен филм на Яна Титова като режисьор; Интуитивното откриване на актьорите и нуждата от кастинг; „Доза щастие“ – важно ли е за Яна като режисьор зрителското признание; Механизмите на държавно финансиране за български филми; Разделението на киното на комерсиално и арт хаус и разделението на професионалистите в средата; Историята във втория пълнометражен филм на Яна – „Диада“.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино, боен кон в живота. Нейното лице всъщност е визията на 41-вата "Златна роза". Фестивалът на..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И то не заради липса на желание, дори не заради клаузи, а заради ненавременни мерки. Безспорен..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и премина под мотото "Жанрове". Златин Цветков, Катя Бръмбарова и Илиан Илков разказват в студиото на..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи се превърнаха в ключова част от редакционния екип, давайки своеобразен облик на разнообразните теми,..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф. Боян Биолчев и Иван Владимиров – първият сценарист, вторият режисьор – правят нещо сходно, но те..

публикувано на 28.09.23 в 09:10