Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Златков на Международния панаир на интелектуалната книга non/fiction в Москва

Кирил Златков
Снимка: Фелия Барух

Централно място сред събитията в Москва през март заема Панаирът на интелектуалната книга non/fiction. На 24 март в рамките на специалната програма за илюстратори, озаглавена "ДНК на книгата", публиката ще се запознае с творчеството на художника-график и илюстратор Кирил Златков, който по zoom се включи от София. Ще бъде представен кратък документален филм за Кирил Златков "Образ&Подобие" (България, 2021). Събитието се организира с подкрепата на Посолствoто на Републикa България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва и Международното триенале на сценичния плакат-София.

Събитието протича в Гостиний двор (ул. "Ильинка", 4). Може да се проследи, ако се кликне на следния линк в 16.45 българско време: 

https://www.youtube.com/watch?v=k9ZK8tW8Sd4

Майя Праматарова е драматург, театровед, преводач и режисьор. През последните години живее в Москва. В "Артефир" Майя Праматарова разказва повече за московския културен афиш и акцентите в програмата на БКИ в Москва:

"Работихме 8 месеца почти само онлайн, вече през март можем да каним и гости, което е едно малко чудо. Паралелно продължават и онлайн програмите, в т.ч. и на големия руски портал Культура.РФ. Така че най-краткият отговор е – ние работим хибридно.

Такава е и днешната проява с художника илюстратор Кирил Златков – аз ще бъда на място, в атриума, а Кирил Златков ще бъде наш събеседник по Zoom. С него ще говорим за българската форма на кирилицата, за бъдещето на писменото слово, за това как създава той различни шрифтов В рамките на срещата ще направим и малка премиера на едно кратко филмче, което се нарича "Образ и подобие". 

Подобни мащабни прояви не се случват само благодарение на усилията на един човек или на един културен институт – голям кръг от хора подкрепят тези неща, за да станат факт."

Повече за акцентите в програмата на БКИ в Москва можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БКИ Москва и Фелия Барух

Кирил Златков е български художник, проникновен изследовател и познавач на взаимодействията между образ и текст. Автор e на десетки забележителни плакати и е страстно отдаден на изкуството на книгата в неговите различни превъплъщения: оформление, типография, илюстрация, шрифт и визуална цялост.

Роден е през 1969 г. във Варна. През 1996 г. завършва НХА, специалност Графика (МА). Занимава се с различни видове изкуства. Работил е и в областта на рекламата като артдиректор и творчески директор. През последните години фокус на дейността му са книгите – оформление, типография, илюстрация, шрифт. Преподава шрифт и типография във Варненския свободен университет.

Създава съвместно със Зорница Христова картинните книги "Когато искам да мълча" и "История за краля и дъжда". Един от авторите на инициативата "За българска кирилица" (cyrillic.bg). Куратор на изложбите "Нова българска типография – 1" (2013) и "Нова българска типография – 2" (2019).

Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света. 

Лауреат на престижни национални и международни награди. Сред тях: "Златен лъв" (2014) за книгата "Даниил Хармс. Избрани произведения", издателство "Факел експрес"; "Хр. Г. Данов" (2015) за детска книга "Когато искам да мълча" (заедно със Зорница Христова); "Златна четка" (2017); Награда за български автор на Международното триенале на сценичния плакат - София за плаката му "Театърът – това съм аз"; Голямата награда в конкурса "Шопен 200".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на чешката култура в Двореца в Балчик

На 7 юни от 17.00 ч. в галерия "Тихото гнездо" ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата в Културен център "Двореца". Приятелството на Дворец а с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. с особена гордост се отбелязва 10-годишният юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по..

публикувано на 05.06.24 в 15:45

Пловдивските кукленици представят мюзикъла "По ръба на небето" в София

Държавният куклен театър в Пловдив гостува на софийската публика с един от най-вълнуващите си спектакли – семейния мюзикъл "По ръба на небето", очароващ малки и големи зрители. Той е създаден преди повече от 10 години и беше отличен през 2012 година с награда "Икар" в категорията "Най-добър куклен спектакъл", има и номинация за "Майсторско..

публикувано на 05.06.24 в 15:14

35-о издание на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство" в Балчик

На 14 и 15 юни фестивалът за съвременно изкуство "Процес-Пространство" ще реализира своето 35-о издание, което отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето. Най-старият фестивал за съвременно изкуство в България е основан през 1992 г. от изкуствоведа Димитър Грозданов. Мотото на форума тази година е " 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ" ...

публикувано на 05.06.24 в 13:10

Има причина да си жив и да си тук: Светлана Янчева в "О, щастливи дни" на "Варненско лято" 2024

32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" среща публиката си с моноспектакъла на Светлана Янчева "О, щастливи дни" по Бекет. Тази вечер, 5 юни, актрисата ще го изиграе два пъти за зрителите във Варна – от 18.00 и от 20.30 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В спектакъла с режисьор Маргарита Младенова се..

публикувано на 05.06.24 в 12:35
Милена Добрева, Ния Стоянова, Грета Едреева и Вероника Михова (от ляво надясно)

Хоровото изкуство като постоянен стремеж към съвършенство

За непрестанния стремеж към съвършенство в хоровото изкуство в "Нашият ден" разказва Милена Добрева , хоров диригент на Вокален ансамбъл "Фортисимо" и на Вокална формация "Морски песъчинки", заедно с Вероника Михова, Грета Едреева и Ния Стоянова – момичета от двете певчески групи. Добрева бе удостоена на 31 май с приза на БНР "Музикален..

публикувано на 05.06.24 в 10:00