Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди да си необходим на другите, трябва да си нужен на самия себе си.

Чуйте „Женска клетка“ от Ина Божидарова. Режисьор – Възкресия Вихърова. Участват: Невена Мандаджиева, Катя Иванова, Добриела Попова.

Ина Божидарова завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, специализира „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, през 1997 г. участва в курс по драматургия в „Роял Корт театър“ в Лондон, Великобритания. Защитава докторска степен в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2009 г., която е отпечатана през 2010 г. под заглавие „Драматургичната адаптация“, отличена с награда „Икар“ за критически текст. Хоноруван преподавател е в НАТФИЗ към катедра „Театрознание и театрален мениджмънт“ и към Магистърска програма. Автор е на пиесите: „Път от рози и тръни“, „Пепеляшка ала…“, „Саксофон“ и „Женска клетка“. Адаптирала е „Аладин и вълшебната лампа“ за Драматичен театър „Никола Вапцаров“, Благоевград, „Момо“ по М. Енде за Драматичен театър „Ст. Бъчваров“, Варна, „Вълшебникът от Оз“, „Пинокио – забранено за деца“ по Карло Колоди за Столичен куклен театър и др. Спектаклите по нейни текстове и в съавторство с режисьорката Веселка Кунчева са реализирани в Младежки театър „Николай Бинев“, Столичен куклен театър, Държавен куклен театър – Пловдив, Държавен куклен театър – Стара Загора, Младежки театър, гр. Суботица, Сърбия и др. Много от тях получават номинации, награди „Икар“ и „Аскеер“ и покани за международни участия.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15