Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойчин Боянов – планините и стремежът към хоризонтите

Дойчин Боянов
Снимка: Уикипедия

Дойчин Боянов е един най-добрите български алпинисти. Той е изкачил няколко осемхилядника, включително Еверест без кислород. Той е преподавател в катедра “Туризъм, алпинизъм и ориентиране“ на Националната спортна академия. През март издаде книгата си “ВИТОША Спортно-туристически сборник”.

Роден е на 1 юни 1976 г. в София. През 1994 г. завършва 149 средно училище „Иван Хаджийски“, в 2004 г. Националната спортна академия, а през 2005 г. – магистратура Спорт за високи постижения.

От 2006 г. е редовен докторант и асистент в катедра Туризъм, алпинизъм и ориентиране в Националната спортна академия.

От 2002 г. е член на Управителния съвет на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Учредител на спортен клуб „Вертикален свят“. От 2012 г. е доктор на Националната спортна академия. Член на Български антарктически институт.

Дойчин Боянов

Дойчин Боянов е главен герой в “Нашият ден“.

“Върховете и планините са били от нещата, будили страхопочитание в човека. Нещо огромно, силно, нещо, в което той стотици, дори хиляди години се е боял да навлезе. Не случайно в средновековието, дори църквата, много умело е изобразявала различни демони, които обладават човека в планините, ако той навлезе в техните дебри.“

Но така или иначе стремежът на човек към различни хоризонти – било то планините или прекосяването на океаните, завладяването на полюсите и щастливи сме в наше време да говорим и за Космоса, където имаме успехи – са част от мащабите, които са се пренесли в самите нас.“

Дойчин Боянов

Началото

“Витоша е мащабът и хоризонтът, който аз наблюдавам от своя прозорец. С брат ми често разсъждаваме колко много ни е дала тази крива на хоризонта, която представлява Витоша. Той е художник и има една друга, по-особена чувствителност за нещата. И много често е рисувал самата планина. Опитах се да си представя как щеше да изглежда животът ми, ако аз просто наблюдавах една равна линия. И установих, че това нещо, което аз до този момент изобщо не съм схващал, че играе такава огромна роля за мен, всъщност ме е предопределило.“

“Не мога да кажа кой е точният момент, в който съм решил да се занимавам с алпинизъм и като цяло като любител на природата. Но това стана в края на юношеските ми години. За мен за алпинизма човек трябва да навлезе малко след като преодолее наивните игри. Защото това е дейност, която при всички случаи носи някакви отговорности.“

Дойчин Боянов

Първо лично постижение

“Със симпатия и с удоволствие се сещам за първото ми посещение във високата планина извън България.  С една много авантюристично организирана и проведена експедиция на връх Елбрус. Това беше моята първа среща с планината. Но тя не беше лишена в голяма степен от наивността, до голяма степен и от неопитността и фантазиите, които водят човек. Но може би съм проявявал и аз някакво съзнание, което ме е докарало до по-следващия етап, където наистина се очертава необходимостта, че ако искам да продължавам, трябва да ги науча тези неща.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35