Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Силвия Станоева: Да поемеш отговорност за собствения си талант означава да поискаш да бъдеш видим

Силвия Станоева в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

Усамотена в таванското си помещение, Сузи Сю повдига темата за съзидателността. Тя говори за отдаването изцяло на онова, което човек иска и може да прави. Яхва вдъхновението и лети право към мечтите. В интимната атмосфера на галерия „Етюд“ таванът на Сузи се преобразува от малка сцена в цяла вселена. В нея тя пътува из света – реалния и онзи, който живее само в човешкото въображение, среща се с битовото, за да го надмогне, среща се с всяка своя версия, за да я подобри, среща се и с Него, за да се приеме напълно. Всичко това в една седмица, точно преди да навърши „33“. Така беше на 29 и 30 април, така ще бъде и на 9 май, когато Силвия Станоева отново ще бъде Сузи Сю.

Актрисата започва да пише първия си самостоятелен моноспектакъл по време на изолацията през изминалата 2020 година. Подготвя го за Бъдни вечер, когато не просто Сузи, а самата тя навършва 33, но го играе за първи път пред публика на Велики четвъртък. От сцената тя разказва на зрителите какво означава да поемеш отговорност за собоствения си талант, а в ефира на „Време и пололвина“ го обяснява така:

„Да поемеш отговорност за собствения си талант, аз все повече го разбирам и го осъзнавам – това означава да поискаш да бъдеш видим.“

През изминалата година, отново вдъхновена от спокойствието, което получава, Силвия Станоева създава „Монолози в стаята“ – 14 монолога от филми, пиеси и песни на български, английски и италиански език. Пише и сценарий за пълнометражен филм – „Месец в Рим“. Преди да се превърне в реален аудиовизуален разказ обаче сценарият ѝ ще оживее като късометражен филм. По него тя работи с Рон Уейнсбърг, един от учителите ѝ в американското Сол Актинг Студио, където учи онлайн актьорски техники.

Освен актриса, носител на „Икар“ за дебют през 2013 година и на отличие за талант на платформата „Talents Sarajevo“ към Sarajevo Film Festival, Силвия е и певица. След НАТФИЗ завършва „Поп и джаз пеене“. Записва и албус с норвежкия композитор Ханс Петер Гюндерсен. Това се случва след като през 2015 година фондация „Арт офис“ ѝ помога да учи три месеца в студиото на световноизвестната Ивана Чабек в Лос Анджелис. Чабек е работила с актьори като Хали Бери, Чарлийз Терон и Брат Пит.

Всичко, което Силвия прави, се ръководи от желанието ѝ да се изрази. А и да поеме отговорност за таланта си извън България. За това, за моноспектакъла ѝ „33“ и за мечтите като есенция на човешката същност актрисата разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази книга ни връща към началата на нашата памет. "Преди по малко от десет години попаднах в..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урок по солфеж Опаковай пианото с мъртвата шума под небесен капчук. От изречена дума откъсни само звук. От сълза споделена..

публикувано на 21.03.23 в 15:40

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните   измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект..

публикувано на 21.03.23 в 14:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50