Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Плакатът и улицата

доц. Калина Христова
Снимка: НБУ

Плакатното изкуство съществува вече близо два века. Плакатът служи както да привлича вниманието, така и да информира. Доскоро основната функция на плаката беше да бъде част от улицата, от уличното изкуство – да бъде очевиден. 

„Виждаме в последните години как тази тенденция се обръща и плакатът напуска улицата и влиза в галериите. Една от причините за това е, че, не само заради пандемията, която ни сполетя миналата година, печатната реклама, печатането на хартия до голяма степен се намали като обем и са прехвърли в дигиталното пространство“ – това каза доц. Калина Христова, която завежда Департамент „Изящни изкуства“ в НБУ и води магистърска програма „Плакат и комуникативен дизайн“. В предаването „Време и половина“ тя обърна вниманието и към още една причина: 

„Ако се замислим в града няма достатъчно указани, установени места, на които плакатът да вирее, а това е наистина много важно. Ако се сравним с държави като Швейцария и Полша, където плакатното изкуство е на много високо ниво, можем да кажем, че там то е достъпно, то е част от градската култура“ – сподели доц. Христова и добави, че за да се върне това изкуство отново на своето място, т.е. на улицата, трябва и съдействието на културните институции като театри, кина, а и на самата държава.

Чуйте участието на доц. Калина Христова в предаването „Време и половина“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази книга ни връща към началата на нашата памет. "Преди по малко от десет години попаднах в..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урок по солфеж Опаковай пианото с мъртвата шума под небесен капчук. От изречена дума откъсни само звук. От сълза споделена..

публикувано на 21.03.23 в 15:40

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните   измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект..

публикувано на 21.03.23 в 14:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50