Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светският живот на Стара София в ново издание

Снимка: фейсбук страница „Бохемска София“

Книгата „Бохемска София – истории от жълтите павета“ е пътуване през един от най-интересните периоди в историята на столицата от края на 19 и началото на 20 век.

„Всички теми в книгата са позитивни, разказваме за забавната част от историята на града – казва Виктор Топалов, един от авторите в изданието – тежките периоди от историята всъщност са били едно предизвикателство, с което хората , за които говорим, са успявали да се справят“.

Сред имената, местата и събитията, които се появяват в книгата са Пейо Яворов, Елин Пелин, издателят на „Под игото“, легендарното писателско кафене и неговите обитатели, баловете и светския живот на младата столица.

„Целта ни беше да представим класиците на българската литература в човешкия им облик – казва Виктор Топалов – След края на Първата световна война ние влизаме в един по-спокоен режим, защото от гледна точка на културния живот сме достигнали европейското ниво“.

Изданието е продължение на фейсбук страницата „Бохемска София“, която натрупа доста популярност и прерасна в пешеходни тематични обиколки из града. Официалната му премиера ще бъде на 24 май. Чуйте още във „Време и половина“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35
Новият тунел

Безпокойства

Редакция "Хумор и сатира" непрекъснато държи пръста си на обществения пулс и закономерно е изпълнена с безпокойства, както добре личи от "Голямата къща на смешните хора", в която тази неделя след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – в Софийската община май се разтревожи за архитектурата и градоустройството; "Вопли от интернета" – в новия тунел..

публикувано на 23.02.24 в 14:25

Войната и Украйна в една документална поредица на Николета Атанасова

Войната такава, каквато е – в сърцата на нейните жертви, във волята за живот, в битовия страх, в желанието нанесените щети да бъдат заличени и нормалното съществуване да продължи. Документалната поредица "Украйна: сцени от един отложен живот" разкрива същността на войната чрез гласовете на украинците, за които тя е част от реалността вече..

публикувано на 23.02.24 в 12:10
Стефани Стоева и Асен Терзиев в студиото на

Театър в условия на извънредна конкуренция. Различна ли е новата публика?

Изминаващата седмица ни отвежда в забързания свят на културния живот, където разнообразие и изобилие на изкуства ни предизвикват да изберем какво да гледаме, слушаме и усещаме. В студиото на "Нашият ден" се включват двама известни личности от сферата на изкуствата – Стефани Стоева, автор на подкаста "Термодинамика" и член на екипа на Регионалния..

обновено на 23.02.24 в 11:09