Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култура под обсада – Как протече премиерата на „Черупки“

Кадър от филма „Черупки“
Снимка: @doytchevas / ФС

Провокации от крайнодесни групи смутиха три културни събития миналата седмица. Първо на 26 май под обсада се оказа представянето на предизвикала спорове детска книга „Мравин“, сред чиито герои има и еднополови двойки.

На 27 май футболни агитки направиха опит да нахлуят в сградата на Радио Пловдив, за да попречат на представянето на книгите, събрали лични свидетелства на хора от ЛГБТИ общността, „Смелостта да бъдеш“ и „Смелостта да бъдеш родител“.

В неделя на българската премиера на късометражния филм „Черупки“ с режисьор Слава Дойчева част от залата в The Steps беше заета от привърженици на крайнодясната идеология. В социалните медии Слава Дойчева разказа (със съкращения):

„...Снощи, на премиерата на 15-минутния ми филм „Черупки“ се появи стройно организирана група от бръснати момчета с черни „патриотски“ тениски и маски. Имаха си командир – влязоха под строй и така седнаха…

Целта на тази организирана провокация беше ясна – сплашване и категорично предупреждение за това, което предстои.

Отказвам да бъда сплашвана. Няма да живея в черупката си.

Стана очеизвадно, че от филми като този има нужда и аз няма как да спра. Въпросният отряд изгледа „Черупки“ и не знаеше как да реагира. Моята работа не е буквална и плакатна, тя не крещи и срещу нея трудно се крещеше… Продължавам да вярвам, че изкуството е по-силно от мускулите.“

Филмът „Черупки“ вече е показван на кинофестивала в Сараево през 2020 г., на 38-ия фестивал „Златна роза“, където беше единственият отличен от журито късометражен филм. Участва във фестивалните конкурси в Талин и Котбус (където получи награда за най-добър режисьор), Белград, София, Москва. Предстоят му прожекции на фестивалите в Загреб, Измир, Мумбай, Хуеска... Премиерата в София беше част и от фестивала за култура на София Прайд – Sofia Pride Arts, който се провежда от 2012 г. насам.

В „Артефир“ режисьорката на „Черупки“ коментира опитите на крайнодесни привърженици да се провалят културни събития, свързани с ЛГБТ общността в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" – Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25